Záhadný předmět odstranili z pláže. Zůstaly po něm otázky, majitele hledají ve vesmíru

Na západním pobřeží Austrálie se objevil obří kovový předmět. Odkud se vzal a co to vlastně je, však zůstává záhadou

Mysteriózním objektem se po jeho odvezení z pláže podle informací australského webu 9news zabývají kosmické agentury, včetně té australské. Kovový kus ve tvaru cylindru, který v úterý vyplavil Indický oceán na břeh v Green Headu, by podle spolkového premiéra Západní Austrálie Rogera Cooka mohl po formální identifikaci zamířit do nedalekého muzea v Perthu. Pravděpodobně se jedná o vesmírné smetí.

Policejní eskorta ve středu převezla objekt na bezpečné místo, kde proběhne další ohledání. „V tuto chvíli se předpokládá, že se jedná o vesmírný odpad, a dokud nebude zjištěn opak, bude s ním tak nakládáno,“ uvedli strážci zákona ve svém prohlášení s tím, že transport se uskutečnil poté, co ekologové z kráteru dokončili odběr vzorků, aby zajistili bezpečnost pláže. Napsal o tom web 9news.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadný objekt na břehu Austrálie. Kovovou konstrukci hlídá policie, úřady varují veřejnost

Nad úlomky ze strojů vypouštěných do vesmíru se podle odbornice Melissy de Zwartové agentury příliš nezamýšlely. „Úlomky v různých fázích odpadávaly, když se dostávaly na oběžnou dráhu... Doufalo se, že většina z nich shoří při návratu do atmosféry, ale ne vždy se tak stane,“ popsala jejich častý osud.

Hypotéza o vesmírném kousku se tak podle dostupných informací jeví jako nejpravděpodobnější. Výzkumníkům nicméně nestačí pouze předmět identifikovat, jelikož se stále nabízí otázka, odkud pochází. Kde by naopak objekt mohl skončit, naznačil Cook. „Možná by to mohl být doplněk ke kusu Skylabu, který máme, doplnil by naši rozrůstající se sbírku vesmírných trosek,“ navrhl s úsměvem politik.

Jasno však podle de Zwartové nemusí být ani o tom, kdo je držitelem předmětu. „Jakmile něco vypustíte, v podstatě vám to patří a podle mezinárodního vesmírného práva existuje povinnost vrátit vše v rámci možností,“ upozornila s tím, že vláda by mohla po majiteli, který předmět vyslal, naúčtovat náklady na jeho odstranění.

Chemická analýza vyvrátila spekulace policie a předmět označila za bezpečný. Do té doby figuroval objekt v kategorii nebezpečných s obavou, že představuje riziko pro společnost.

Tagy:
policie Austrálie pláž Skylab Perth Západní Austrálie Roger Cook