Závazek vůči Čechům i satisfakce. Co pro Bartošku či Kubišovou znamená vyznamenání?

Dva prezidenti: Herec Jiří Bartoška a dlouholetý prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech převzal cenu od prezidenta Petra Pavla

Státní vyznamenání v sobě skrývá mnoho, především se ale jedná o symbol úcty k člověku a jeho přínosu pro společnost. Letošní držitelé se ale CNN Prima NEWS svěřili s tím, jak toto ocenění sami vnímají a co pro ně znamená.

Pro někoho se jedná o určitou satisfakci a uznání toho, že bojoval za něco správného. To je případ Jiřího Bartošky, který se rozhodl vdechnout nový život filmovému festivalu v Karlových Varech, i když by to už mnozí vzdali: „V roce 1993 se stát rozhodl, že festival není perspektivní, a zrušil ho. A dneska, po třiceti letech – v roce 2023, za to dostáváme medaili. Takže kruh se uzavřel a zaplaťpánbůh za to,“ svěřil se CNN Prima NEWS.

ČTETE TAKÉ: O Pavlovi nemohu mluvit dobře. Zeman vysvětlil, proč i přes pozvání odmítl jít na Hrad

Zpěvačka Ida Kelerová se naopak přiznala, že ji nikdy nenapadlo, že by pro ni vyznamenání mohlo mít nějakou větší hodnotu: „Nikdy jsem nebyla typ, co by potřeboval nějaké ocenění, protože to pro mě není zas tak důležité. Ale překvapilo mě, jak to vlastně zahřálo u srdíčka,“ poznamenala dojatě.

A se vší skromností k vyznamenání přistupuje i zpěvačka Marta Kubišová: „Jednak jsem nevěřila tomu, že jsem hodna ceny, a ještě ke všemu zrovna ceny T. G. Masaryka. Jenom lituju, že tu se mnou nemůže být ještě maminka, protože ta by to opravdu ocenila pořádně,“ uvedla zpěvačka a dodala, že to pro ni ale znamená „strašný závazek vůči lidem“ a že má obavy, aby nezklamala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Josef Mašín o státním vyznamenání i filmu Bratři

Tagy: