Firmy zaměstnávající lidi s handicapem požadují zvýšení příspěvku. Jinak se bude propouštět

Zaměstnavatelé lidí s handicapem požadují zvýšení příspěvků.

Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením

Společnosti zaměstnávající lidi s handicapem a Národní rada osob se zdravotním postižením žádají navýšení státního příspěvku. Poukazují na to, že minimální mzda rostla a znovu se od ledna zvedne, podpora se ale nezměnila. Podle nich hrozí propouštění.

Jaroslava Vránová a Tereza Pyková chodí do chráněné dílny už roky. Já tady pracuju od roku 1990. Co bych doma dělala celý den? Je to doma dlouhý. „Jsem ráda, že chráněné dílny fungují, protože není kam do práce,“ řekla CNN Prima NEWS pomocná dělnice v dílně Jaroslava. „Jsou tady fajn lidi. Mám ráda všechno, každá práce je dobrá,“ doplnila ji Tereza.

ČTĚTE TAKÉ: Přehlížení, často bez pracovních návyků. Jak Borůvka Praha pomáhá lidem s postižením?

„Máme zaměstnance s různým druhem postižení, od mentálního po duševní choroby. Dělají se tady jednoduché kompletační práce,“ vysvětlovala předsedkyně družstva Drutěva Kristýna Kilic Bukovská. Podnik zaměstnává 152 lidí. Na jejich výplaty přispívá stát, v době úspor ale prý nedostatečně.

„Na jednoho zaměstnance je to do výše 75 % nákladů na mzdy, ale maximálně 14 200,“ dodala Kilic Bukovská. „Dotace státu bohužel pokulhává termínově – je to se zpožděním, takže s tím bojujeme,“ uvedl vedoucí provozu chráněných dílen Jiří Prokop.

Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že zvýšení přijde. Od kdy a o kolik, ale není jasné. „Když budu navrhovat zvýšení minimální mzdy, tak budu chtít, aby kolegové věděli, že musíme zvýšit i příspěvěk osob na zaměstnání osob ze zdravotním postižením,“ nechal se slyšet šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Dostáváme se pod tlak. Pokud bude zvýšená minimální mzda a nedojde ke zvýšení příspěvku, tak nastane hromadné propouštění,“ míní Kilic Bukovská.

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením přitom pracuje v chráněných dílnách po celém Česku zhruba 76 tisíc lidí.

Tagy:
Marian Jurečka zaměstnání postižení handicap příspěvěk chráněná dílna Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky