Záplavy v Austrálii mají už nejméně 14 obětí. Tisíce obyvatel Sydney se evakuují

Tisícům dalších Australanů hrozí evakuace kvůli pokračujícím povodním

Nejhorší povodně v Austrálii za poslední desítky let

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro tisíce obyvatel Sydney kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně 14 obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace zatím nezlepší, napsala agentura Reuters.

Meteorologové uvedli, že v některých částech Sydney může během dneška napršet tolik vody, jako je běžný měsíční průměr. „Jsme přesvědčení, že se situace ještě zhorší, než se začne zlepšovat,“ řekl dnes novinářům premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet. „Mnoho lidí se probouzí do dne, kdy uvidí většinu našeho státu pod vodou,“ dodal.

Některé části západního Sydney ve středu zaznamenaly zhruba 100 milimetrů srážek. Podle meteorologů k městu míří další srážky, které dnes mohou na některých místech dosáhnout celkového úhrnu 200 milimetrů během 24 hodin. Běžný březnový průměr v pětimilionovém Sydney je asi 140 milimetrů za měsíc.

Tagy: