Zaručeně bezpečné dětské hřiště? Záruku dává značka Česká kvalita

K denní rutině většiny rodičů s dětmi patří návštěva hřišť. Skluzavky, houpačky, prolézačky – to všechno pro malé návštěvníky znamená svět plný zábavy a dobrodružství. My dospělí ovšem musíme myslet především na jejich bezpečnost. Tu zajišťujeme dohledem a asistencí při zdolávání náročnějších atrakcí, ale také výběrem spolehlivého hřiště. Jak ho poznat? Garancí jistoty, že hřiště je nejen postavené, ale také provozované v souladu s přísnými normami a splňuje nejnáročnější podmínky je Národní program Česká kvalita, konkrétně pak značka Hřiště – Sportoviště – Tělocvična – Ověřený provoz.

Do pohybu se děti na hřištích vrhají s důvěrou a elánem. Běhají, houpají se, točí se, lezou do výšky a při tom všem občas upadnou. Odřené koleno nebo menší boule nikoho příliš nepřekvapí. Faktem ale je, že bohužel přibývá i vážnějších úrazů, které vyžadují odborné ošetření. V nemocnicích je podle informací webu Ověřené hřiště vycházejících z dat lékařky Veroniky Benešové z Centra úrazové prevence, 2. lékařské fakulty UK a FN v Motole ročně hospitalizováno asi 2 700 dětí, které se zraní právě na dětském hřišti.

Byla by ovšem chyba děti kvůli riziku úrazů na hřiště nepouštět. Výrazným způsobem přispívají k jejich správnému vývoji. Fyzickému, psychickému i sociálnímu. Je proto žádoucí vybrat si hřiště, na němž nečíhá nepředvídatelné nebezpečí.

Vlastníkem značky je konsorcium složené ze Sdružení českých spotřebitelů, o.s., Profesní komory SOTKVO a Kabinetu pro standardizaci, o.p.s.

Hřiště – Sportoviště – Tělocvična – Ověřený provoz

Navrhnout, a postavit a poté provozovat dětské hřiště je mimořádně náročná disciplína. Atrakce děti mají zaujmout a bavit, nesmí je ale jakkoli ohrozit. Veřejná hřiště proto musí splňovat přísné bezpečnostní podmínky.

V lepší orientaci mezi hřišti může rodičům s dětmi pomoci značka Hřiště – Sportoviště– Tělocvična – Ověřený provoz, která je už dvanáct let součástí Národního programu Česká kvalita, který podporuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Získání osvědčení k této značce je podmíněno splněním náročných kritérií a jak stojí na webu Ověřené hřiště, nejen jednorázově.

„Vstupní kontrolu i pravidelnou roční inspekci provádí certifikovaný nezávislý technik určený vlastníkem značky. Jako principiální je třeba zdůraznit skutečnost, že kontroly jsou prováděny na pravidelné bázi nezávislými kontrolory, certifikovanými v akreditovaném systému.“

„Značka kvality Hřiště – sportoviště – tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ je licencí zpřístupněna všem žadatelům, kteří chtějí deklarovat bezpečnost provozu celého zařízení tím, že prokázali splnění a následné dlouhodobé dodržování shody provozovaných herních a sportovních prvků s požadavky legislativy, technických norem, popřípadě dalších technických specifikací,“ uvádějí dále stránky Ověřené hřiště a pokračují:

„Podmínkou přidělení licence na používání značky je správná montáž herních a sportovních prvků, značka zvyšuje i kredit výrobce, že nejen dodává na trh bezpečný výrobek ve smyslu platné legislativy, ale že byla i provedena řádná montáž před uvedením do provozu.“

Nejčastější rizika na hřištích

Technický stav není to jediné, na co je potřeba se při správě dětských hřišť soustředit. Ti, kteří hřiště navrhují, musejí počítat nejen s tím, že děti mohou padat, ale současně je třeba brát v potaz jejich zvídavost a sklony využívat ke hře vše, co se namane.

Při navrhování a sestavování atrakcí na dětských hřištích je tak nutné provést nejen kontrolu správné funkčnosti, ale také testování jednotlivých mechanických i herních prvků, jehož cílem je prokázat případné riziko uvíznutí jednotlivých částí těla, například prstů, končetin nebo třeba hlavy. A před prvním použitím – tedy před zpřístupněním zařízení veřejnosti – je nezbytné provést inspekci, které musí být nezávislá na výrobci – dodavateli zařízení, aby se vyloučily či případně identifikovaly a odstranily chyby vzniklé při instalaci.

Tagy:
Fakultní nemocnice v Motole sportoviště bezpečnost dětí dětské hřiště Českou kvalitu nenahradíš licence 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky