Závod F1 v Džiddě ovládl Red Bull, i přes Verstappenovy trable. Alonso se vrátil na pódium

Také druhý závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Saúdské Arábie ovládli jezdci mistrovské stáje Red Bull. Vyhrál Sergio Pérez. Obhájce titulu Max Verstappen, který se v kvalifikaci potýkal s technickými problémy, byl po startu z 15. místa druhý. Potíže se nevyhnuly ani dalšímu favoritovi Charlesi Leclercovi, který kvůli trestu z kvalifikace startoval až z dvanácté pozice. Na třetí příčce původně skončil Fernando Alonso, kvůli trestu však o pódium později přišel. Jeho penalizace se nakonec zrušila, vrátil se proto na stupně vítězů.

Pérez si po startu z pole position dojel pro páté prvenství v kariéře. Belgicko-nizozemský závodník Verstappen na druhé příčce zaostal o pět sekund a díky nejrychlejšímu kolu udržel před Pérezem o bod vedení v šampionátu. Třetí původně skončil jednačtyřicetiletý Fernando Alonso z Aston Martinu. Nejstarší pilot ve startovním poli ale po závodě dostal desetivteřinový trest za špatné odpykání pětisekundové penalizace za chybné postavení na startu.

Dvojnásobný mistr světa kvůli tomu dočasně klesl na čtvrté místo a na třetí se posunul George Russell z Mercedesu. Aston Martin však později uspěl se žádostí o přezkum trestu, který pořadatelé následně zrušili. Alonso tak navázal na třetí pozici z úvodního závodu sezony v Bahrajnu a vysloužil si jubilejní 100. umístění na pódiu.

K TÉMATU: Anomálie ve formuli. Mladý pilot závodí s mobilem v kokpitu, může za to onemocnění

Pérezovi sice nevyšel start a na první místo se dostal Alonso, ale o tři kola později si mexický pilot vzal vedení zpět a bez problémů ho udržel až do konce. Třiatřicetiletý pilot si připsal první vítězství od říjnového triumfu v Singapuru.

Dominanci Red Bullu potvrdil i Verstappen, který kvůli technickým problémům nedokončil druhou část sobotní kvalifikace. Dvojnásobný mistr světa sice odstartoval z 15. pozice, ale v polovině závodu už byl druhý. V posledních chvílích závodu navíc zajel nejrychlejší kolo a díky bonusovému bodu udržel vedení v šampionátu. Vítěz úvodní Velké ceny Bahrajnu má 44 bodů, Pérez 43, třetí je Alonso s 27 body.

Dramatická kvalifikace

Kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1 vyhrál stejně jako před rokem Pérez z Red Bullu. Jeho týmový kolega a obhájce titulu Max Verstappen startoval kvůli technickým potížím až z 15. místa. Na dějiště závodu navíc dorazil kvůli nemoci s denním zpožděním aź v pátek. Při trénincích v arabském městě však nenašel přemožitele. V sobotní kvalifikační jízdě mířil za druhou pole position v sezoně, když jeho vůz přestal fungovat a dvojnásobný šampion musel odstoupit.

Druhé místo v kvalifikaci obsadil Charles Leclerc z Ferrari, který ale kvůli výměně komponentů řídicí elektroniky motoru přišel na startu o deset míst. Úřadující vicemistr světa tak do nedělního závodu vyrážel až z dvanácté pozice.

Do první řady se díky trestu pro Leclerca posunul veterán Fernando Alonso z Aston Martinu, který v kvalifikaci dojel třetí. Dvojnásobný mistr světa mohl dlouho pomýšlet na první pole position od roku 2012, ale v rozhodující chvíli se musel sklonit před Pérezem a Leclercem.

Na třetí místo na startu si polepšil původně čtvrtý George Russell z Mercedesu, ze čtvrté příčky startoval Carlos Sainz z Ferrari. Za nimi se seřadili Lance Stroll z Aston Martinu, Esteban Ocon z Alpine a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu.

Tagy: