Zavřete zoo! žádá veřejnost: Ve Švédsku zastřelili tři šimpanze na útěku

Vedení zoo ve švédském Furuviku se ocitlo pod palbou rozlícené veřejnosti poté, co rozhodlo o odstřelu sedmi šimpanzů, kteří ve středu utekli ze svého výběhu. Tři z nich skončili mrtví, jeden zraněný. Zoo své jednání omlouvá bezpečnostními riziky.

„Šimpanzi jsou považováni za klidné, ale jsou extrémně nebezpeční. Jsou rychlí, velice silní a obecně nebojácní. Jednání s nimi může v okamžiku vyeskalovat v život ohrožující situaci,“ vysvětluje zoo na svém Facebooku. „Bezpečnost lidí je pro nás prioritou číslo jedna.“ Podle úřadů nebyl na místě dostatek uspávacích prostředků a zástupci zoo uvádějí, že pokus o uspání by byl jen dalším rizikem.

S tímto vysvětlením se ale nespokojila veřejnost, která zoo obviňuje ze zanedbání péče a vyzývá k jejímu uzavření. K nespokojenosti přispívá i skutečnost, že vedení zoo neustále mění verze toho, k čemu ve skutečnosti došlo – a o zastřelení svých svěřenců nyní hovoří jako o „eutanázii“.

„Zavřete to tam! Je naprosto nepochopitelné, že zoo ještě vůbec existují, natož ty, kde zcela očividně nejsou schopni se o zvířata postarat,“ uvádí jeden z rozčilených komentářů. Další připomínají, že zastřelení šimpanzi nejsou jen „skupinou zvířat na útěku“, ale mají jména a osobnost: Santino, Linda, Manda, Maria-Magdalena, Selma, Tjobbe a Torsten – dosud není známo, kdo z nich přišel o život.

Jisté zůstává jen to, že o život přišli tři z nich. Jeden šimpanz byl zraněný a vrátil se sám do pavilonu. Zatím se mu ale nedostalo veterinární péče, jelikož pavilon se zatím nepodařilo získat pod kontrolu. Osud dalších jedinců je zatím neznámý.

Zoo ve švédském Furuviku je součástí zábavního parku a jde zároveň o jedinou výzkumnou stanici pracující s primáty v celé Skandinávii. Není to poprvé, co odsud utekla zvířata – naposledy k tomu došlo v říjnu, kdy unikla kobra královská. Ta se po týdnu vrátila sama.

Tagy: