Zdechovský: Ze zemědělce se stal papírový drak. Jen strašení Green Dealem, namítla Gregorová

Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Markéta Gregorová (Piráti)

360° (52)

S Green Dealem přicházejí náklady a vykazování každé maličkosti, řekl v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle jeho kolegyně z Evropského parlamentu Markéty Gregorové (Piráti) jen straší. Ze Zelené dohody pro Evropu bylo prý přijato jen šest částí týkajících se zemědělství.

„Ze zemědělce se dnes stal papírový drak, který nemůže dělat svoji práci, ale musí se věnovat administrativě,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský. Nárůst byrokracie podle něj souvisí s přijetím Zelené dohody pro Evropu.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci budou protestovat na hranicích a ve městech. Kdy a jak se jim můžeme vyhnout?

„S Green Dealem přicházejí náklady a vykazování obrovského množství různých věcí. Dříve zemědělcům třeba v Rakousku stačilo vyplnit jednoduchou tabulku a úřady si k tomu samy dodaly veškeré materiály,“ zmínil politik KDU-ČSL.

Podle europoslankyně Pirátů Markéty Gregorové ale Zdechovský Green Dealem jen straší. Realita je prý jiná. „Z Green Dealu bylo zatím přijato jen šest opatření týkajících se zemědělství. Z nich jsou čtyři dotační schémata, jedno nezávazný akční plán a jen jedno jediné je závazné nařízení,“ poznamenala politička.

To se prý týká zachycování oxidu uhličitého v půdě a lesích, což znamená i ochranu krajiny a je podle ní i v zájmu samotných zemědělců. „V Česku máme problém s agrobarony, ale to se netýká Green Dealu ani Evropské unie. To je náš problém, který si musíme vyřešit sami. Domnívám se, že tyto debaty o Green Dealu z hlediska zemědělství jsou strašením,“ dodala Gregorová.

Celou debatu europoslanců Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Markéty Gregorové o ukrajinském obilí v Česku, protestech zemědělců či Green Dealu si můžete pustit ve videu v úvodu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proruské živly, nebo jen rozzlobení zemědělci? O protestu se hádali politici i komentátoři

Tagy: