Čísla z preventivního stanu proti melanomu varují. Lékaři odhalili 170 zhoubných nádorů

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3 800 lidí. Lékaři u nich odhalili 170 zhoubných nádorů, z toho 52 melanomů. Pořadatelé o tom v pátek informovali v tiskové zprávě. Za 18 ročníků akce si přišlo nechat pigmentová znaménka vyšetřit více než 58 tisíc lidí. Od 13. května začínají podobné akce k odhalení nádorů kůže v dalších 13 městech ČR.

„Během čtyř dnů jsme vyšetřili nejvíc zájemců o prevenci, ale rekordem byly bohužel i počty zjištěných nádorů,“ uvedl k výsledku akce přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovinu lze odhalit i během jídla: Tři varovné příznaky, které není radno podceňovat

„Naštěstí ale byla velká většina diagnostikovaných kožních nádorů v počátečním stadiu, tedy s velkou šancí na úplné vyléčení po jednoduchém vyříznutí,“ doplnila Monika Arenbergerová ze stejné kliniky.

Rakoviny kůže podle odborníků dál přibývá, v roce 2040 může být u mužů nejčastější rakovinou a u žen druhou po nádoru prsu. V současné době je u žen na pátém místě, u mužů na osmém. V roce 2022, ze kterého jsou poslední dostupná data, lékaři nově diagnostikovali melanom u asi 2800 lidí a u dalších 800 kožní nádor ve stadiu před zhoubným melanomem.

Lidé, kteří na svém těle mají pigmentová znaménka, by si je podle odborníků měli nechat pravidelně vyšetřovat kožním lékařem. Některé zdravotní pojišťovny je svým pojištěncům plně hradí, jiné na ně přispívají zpětně z fondu prevence.

Při preventivních kampaních, které se konají pravidelně v dubnu a květnu, jsou tato vyšetření zdarma. V Praze navštívilo Stan proti melanomu 2186 osob, v Brně 1011 a Ostravě 622.

V květnu budou akce Spolu proti melanomu pořádané Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Začnou 13. května v Opavě a postupně zamíří do Zlína, Prostějova, Olomouce, Liberce, Kladna, Plzně, Znojma, Jihlavy, Českých Budějovic, Písku, Třince, Havířova, Frýdku-Místku a 6. června do Ostravy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Definitivní řešení pro kratom? Sněmovna schválila nová pravidla, týkají se dětí i dospělých

Tagy: