Že Pavel letěl do Londýna běžnou linkou? Je to jednodušší, odhalil Svoboda

Prezident Petr Pavel necestoval do Londýna na korunovaci speciálem, ale využil normální linky. Podle bývalého ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody si tím ušetřil hodně času. „Vím, co to je, když jsme čekali v letadle, protože přiletěly další delegace,“ řekl bývalý diplomat v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Zatímco někdejší ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář s ním souhlasil, historik Martin Kovář vyjádřil obavy o prezidentovu bezpečnost.

„Je jednodušší přiletět běžnou linkou. Vím, co to je, když jsme čekali v letadle, protože přiletěly další delegace. Čeká se a čeká,“ popsal svoji zkušenost Cyril Svoboda. Dodal také, že způsob dopravy, který Pavel zvolil, je mu sympatický.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Britové stojí za korunou. Fanoušci čekající na ceremoniál Karla III. neskrývali lásku a obdiv

Podle Sklenáře se jedná ze strany Petra Pavla o hezké gesto. „Britové mají velkou radost. V Londýně je sice pět letišť, ale představte si, že tam bude 100 hlav států a 100 premiérů a všichni by měli speciál.“

Historik Martin Kovář se ale domnívá, že by prezidenti běžnými linkami létat neměli. „Mimo jiné z bezpečnostních důvodů,“ vysvětlil.

Fotografie z paluby letadla byla zveřejněna na Pavlově Facebooku. O tom, že Pavel na korunovaci poletí běžnou linkou, informovala prezidentova mluvčí Markéta Řeháková už dřív. „Linku do Londýna jsme s Evou stihli. Tím je tedy cesta na korunovaci Karla III. úspěšně zahájena,“ napsal Pavel.

Pavel se svou ženou zavítal do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou králem. S Karlem III. měl český prezident možnost prohodit několik slov.

Českou republiku zastupuje prezident na britské korunovaci vůbec poprvé.

Celou debatu může zhlédnout ve videu výše.

Tagy:
Londýn Petr Pavel Cyril Svoboda Martin Kovář Miroslav Sklenář Karel III. Markéta Řeháková letecká linka