Ze smrtící pasti nebylo úniku. Při požáru hotelu v Praze umírali lidé, za tragédií stála lenost

Hasiči a záchranáři zasahovali 20. ledna 2018 při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici nedaleko Masarykova nábřeží na Novém Městě v Praze.

Spáleniště... Příběhy hasičů: Požár hotelu Eurostars David

Pět mrtvých — děsivý výsledek požáru z ledna 2018. Zabíjela souhra náhod a pohodlnost. Někdo totiž vypnul požární systém, takže to, co mělo často panikařící lidi zachránit, jim naopak ubližovalo. A důvod? Někomu z hotelu nejspíš vadilo, že se poplach dost často spouštěl kvůli tomu, že hosté kouřili na pokojích. Když pak doopravdy hořelo, nikoho systém neupozornil. K jednomu z nejtragičtějších požárů na území Prahy se vrací nový videopodcast SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ z produkce CNN Prima NEWS.

Evakuační chodby byly mimo provoz, protipožární dveře navíc někdo zajistil klínky. Místo toho, aby vznikl bezpečný koridor, se oheň i kouř šířil skrz hotel. A to nezvykle rychle.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo nechal zabít nejmocnějšího českého mafiána? Policie prý vraha zná, důkazy ale chybí

„Když jsme přijeli na místo, zoufalí lidé viseli na parapetech. Všichni volali o pomoc. Někdo házel po hasičích třeba botou, aby upoutal jejich pozornost. Báli jsme se, aby se lidé z oken nevrhali na ulici,“ vzpomíná ve videopodcastu SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ vyšetřovatel požárů Martin Kavka, který byl tehdy v akci.

To se naštěstí nestalo, dvě cizinky ale našly smrt ve výtahu, který nebyl evakuační a za normálních okolností by si ho při požáru nikdo nemohl přivolat, bezpečnostní systém ho měl vypnout. Záchranáři přímo před hotelem oživovali další raněné.

Jak probíhalo hašení, při kterém se zranili i dva hasiči? Co byla příčina smrtícího požáru? A co všechno bylo v hotelu špatně? To se dozvíte v novém videopodcastu SPÁLENIŠTĚ... PŘÍBĚHY HASIČŮ, jehož první díl najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
Matěj Rychlý požár hotel lenost tragédie podcast Praha Martin Kavka videopodcast Eurostars David Spáleniště Spáleniště... příběhy hasičů