Ze soudu o Čapím hnízdu se kvůli nemoci omluvila klíčová svědkyně. Nedorazil ani Babiš

Petra Procházková

Finanční ředitelka holdingu Agrofert Petra Procházková ve čtvrtek u hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo nevypovídala. Z jednání se omluvila kvůli zdravotním důvodům. K soudu ve čtvrtek nedorazil ani bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který v kauze čelí spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obžalobě z dotačního podvodu. Podle právníka někdejšího předsedy vlády Eduarda Bruny je Procházková vzhledem ke svému postavení v Agrofertu klíčovým svědkem.

„I ostatní svědci jsou důležití, ale paní Procházková je naprosto klíčový svědek,“ uvedl Bruna. Spolu s finanční ředitelkou Agrofertu měla ve čtvrtek ráno vypovídat také reklamní a marketingová specialistka Tereza Svěráková, ani ta ale k soudu nepřišla.

Soudce Jan Šott proto jednání přerušil, bude pokračovat až dalšími svědky, mezi kterými je například autor podoby farmy u Olbramovic na Benešovsku, architekt Jiří Javůrek.

Babišovi právníci neuvedli, z jakého důvodu se bývalý premiér k hlavnímu líčení nedostavil. Podle Bruny však dorazí na páteční jednání. Nagyová, která nyní kandiduje za hnutí ANO v Jihlavě do Senátu, se omluvila na odpoledne. Novinářům ráno řekla, že je náročné skloubit kampaň a soudní řízení. V úterý odpoledne ji má v kampani podpořit v Jihlavě Babiš.

Babiš podle obžaloby svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci na stavbu kongresového areálu podala Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Tagy:
Andrej Babiš Agrofert Jana Nagyová ANO 2011 Čapí hnízdo Jihlava Petra Procházková Jan Šott Farma Čapí hnízdo, a.s. Eduard Bruna