Známá jména u voleb: Šlachta ovládl Pohořelice, uspěl i Pirk či kancléř Mynář

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta ve speciální diskusi na CNN Prima NEWS

Šéf hnutí Přísaha a bývalý elitní policista Robert Šlachta, proslulý kardiochirurg Jan Pirk (za TOP 09) či hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) mohou po komunálních a senátních volbách slavit. Dařilo se i známým starostům jako třeba Michalu Šmardovi nebo Janu Birkemu (oba ČSSD). Smutní naopak legendární žokej Josef Váňa či předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová.

Za velký úspěch považuje Šlachta vítězství své Přísahy v Pohořelicích na Brněnsku, kde se narodil a nyní kandidoval. Bývalý detektiv a volební nováček zde se svou partají získal přes 41 procent hlasů. „Nemyslel jsem si, že podpora bude tak výrazná. ODS i ANO mají polovinu hlasů (oproti jeho straně, pozn. red.). Jde vidět, že lidé chtějí změnu a tímto způsobem to řekli,“ pronesl Šlachta, který doplnil, že je připravený být starostou. Na to ovšem potřebuje získat ještě minimálně dva zastupitele. S kolegy jich ukořistil devět, Pohořelice jich však mají celkem 21.

Mezi známými osobnostmi v komunálních volbách uspěl rovněž kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Ten je svým podnikáním v Osvětimanech znám a nyní tam získal i post zastupitele.

Poměrně úspěšné volby mají za sebou i známé tváře sociální demokracie. Předseda ČSSD Michal Šmarda totiž se svým uskupením Lepší Nové město uspěl v Novém městě na Moravě, kde je již řadu let starostou. Z původních 10 mandátů jich obhájil osm, což je sice mírný propad, ale vzhledem k dlouhodobým problémům ČSSD nikterak velký. Ke vzniku nové koalice však bude potřebovat spojence.

Ještě lépe si pak vedl Šmardův stranický podřízený Jan Birke. Ten je pro změnu již 12. rokem starostou Náchoda, přičemž jím s velkou pravděpodobností zůstane. Navíc oproti minulým volbám strana posílila z 11 na 12 mandátů. I on však bude pro většinu v zastupitelstvu potřebovat ještě někoho dalšího. Zastupitelský mandát obhájil v obci Rohatec na Hodonínsku bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Slaví Pirk, Töpfer i ministři

Úspěšné volby mají za sebou třeba herec a bývalý senátor Tomáš Töpfer (za ODS). Ten má znovu nakročeno do Senátu, neboť v prvním kole v brněnském obvodu získal přes 30 procent a do 2. kola vstupuje v roli favorita. Svoji popularitu znovu prokázal bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Politický nestor znovu uspěl ve svém Vsetíne, kde sice kandidoval z posledního 21. místa lidovců, ale voliči jej vykroužkovali na první místo. KDU-ČSL ovšem volby ve Vsetíně nevyhrála, proniklo před ni ANO. Může však výrazně promluvit do povolebních vyjednávání.

Dobré vyhlídky pro druhé kolo senátních voleb má proslulý kardiochirurg Jan Pirk, kterého podporují ODS, TOP 09 a lidovci. Ten v klání na Praze 10 získal téměř 44 procent. Nyní se mu postaví současná senátorka Renáta Chmelová.

Úspěšné tažení za zastupitelským mandátem za sebou mají i někteří ministři. Šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS) opět stane v zastupitelstvu středočeských Líbeznic, kde byl po několik let starostou. Stejně úspěšně dopadla i jeho stranická kolegyně a ministryně obrany Jana Černochová. Zastupitelský post má zajištěný také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (ODS) v obci Těšetice na Olomoucku. V Suché Lozi ve Zlínském kraji pak uspěl bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Žádný comeback pro Špidlu s Petříčkem

Oproti tomu expremiér Vladimír Špidla či bývalý šéf tuzemské diplomacie Tomáš Petříček v Praze nezazářili. Prvně jmenovaný v barvách uskupení Solidarita skončil v senátních volbách na Praze 11 až na pátém místě a nedostal se ani do zastupitelstva hlavního města. V pražském zastupitelstvu pak nezasedne ani Petříček či bývalý senátor Jiří Dienstbier – ten se nedostal ani do zastupitelstva Prahy 2.

Legendární žokej Josef Váňa (za ANO) má za sebou skvělou dostihovou kariéru i coby trenér, ale v politice se mu nedaří. Znovu totiž v senátních volbách neuspěl. V plzeňském obvodu při zveřejňování dílčích výsledků dlouho vedl, s přibývajícími okrsky ale začal ztrácet a nakonec do nejlepší dvojice nepronikl. Senát zůstane zapovězen také předsedkyni hnutí Trikolora Zuzaně Majerové. Loni měla ambici na vstup do Sněmovny, nyní v senátním klání na Olomoucku skončila až čtvrtá.

Se senátorským mandátem se pak budou muset rozloučit místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková, která se neprodrala do druhého kola na Kroměřížsku, a stejně tak starosta Božího daru Jan Horník (STAN). Ten skončil až na čtvrté pozici v karlovarském obvodu. Stejný osud potkal také senátora z plzeňského obvodu a producenta dětských večerníčkových pořadů Václava Chaloupka (za STAN).

Do Senátu se již jistě nepodívají ani třeba bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, který coby nezávislý kandidoval na Praze 11, či viroložka Hana Zelená kandidující v Ostravě za nové hnutí PRO. Stejně tak neuspěl v jihlavském obvodu ani první místopředseda nové partaje a advokát Tomáš Nielsen.

Tagy: