CNN Prima News Lifestyle Komerční sdělení

Ze sportovní vášně vybudoval business. Mladý podnikatel vozí klienty do „golfové mekky“

Už na střední škole se rozhodl, že bude lidi vozit za golfem. Po šesti letech má Ondřej Pravda skvěle fungující agenturu a jako jediný v Česke republice vlastní exkluzivní licenci St Andrews Links Trust.

Mladých lidí, kteří se rozhodnou místo studia na vysoké škole rovnou vkročit do světa podnikání, stále přibývá. Jedním z nich je i 26letý Ondřej Pravda, který během ročního studia na zahraniční střední škole vymyslel ambiciózní podnikatelský plán.

V golfové „mekce“, St. Andrews, hned po maturitě s pomocí náhody, ale především díky vlastní píli, vybudoval agenturu, která dnes v České republice jako jediná nese certifikaci St Andrews Links Trust a může své klienty vzít na slavné Old Course, které je jinak vyprodané na rok a půl dopředu.

Náhodné setkání vedlo k obchodnímu partnerství. Začátky podnikání v zahraničí nebyly pro Ondřeje snadné – jak přiznává, největší problémy mu dělal jazyk. „Bylo mi dvacet a začátky byly dost těžké, především s ubytováním. Ale co mě nejvíce překvapilo, byla znalost jazyka. Po studiu v Americe jsem si myslel, že angličtinu zvládám dobře, ale skotský přízvuk je úplně něco jiného. To mi dělalo ze začátku asi největší problém,“ doplňuje s tím, že dělá pokroky.

Obchodní partnerství z náhody

V St. Andrews však hned v počátcích našel nečekanou oporu. Kolegu Tomáše, který ve Skotsku žil tou dobou již pěknou řádku let, potkal náhodou cestou z letiště. A zatímco mladý Ondřej měl zkušenosti a kontakty z golfu, Tomáš měl místní kontakty. Dnes se oba shodnou na tom, že se potkali ve správný čas a na správném místě. Díky jejich ambicím, nadšení pro business, organizačním a komunikačním schopnostem vznikla jedinečná agentura.

„V St. Andrews je Old Course – nejstarší golfové hřiště na světě, kde sídlí i R&A, která vytváří golfová pravidla. Na hřiště Old Course je náročně se dostat, na rok a půl dopředu vyprodané. My však vlastníme licenci, označující autorizovaného prodejce, kterou má pouze devadesát poskytovatelů po celém světě,“ vyzdvihuje Pravda.

„Jsme jediní Češi, a vlastně i Středoevropané, kteří licenci za celou historii získali. Díky tomu můžeme sami zákazníkovi sestavit balíček s garantovanou hrou,“ upřesňuje s tím, že klientům mohou zajistit opravdu cokoli – od privátního letu do Skotska po návštěvy destilérky, soukromých klubů a vybraných golfových hřišť.

Kdo by si myslel, že mezi jejich klienty patří především zámožní manažeři, mýlil by se. Do St. Andrews míří jak celé rodiny, tak samotné děti – především na jazykové kurzy s golfem. Na pravidelné zájezdy sem míří i Česká golfová federace.

Tagy: