Pistácie jsou chutné a zdravé, jejich louskání nás dokáže úžasně uklidnit, ale zůstávají po nich hromádky vyloupaných skořápek. Co s nimi? Jsou krásně hlaďoučké a přímo vyzývají k tvoření.
Pokud jste ve stresu, doporučují psychologové relaxovat pomocí jednoduché a monotónní práce, jako je třeba háčkování, pletení, vybarvování antistresových omalovánek anebo kreativní tvoření, například lepení droboučkých skořápek pistáciových oříšků.
Při kreativní tvorbě nás kromě aktivního odpočinku potěší i skutečnost, že z v podstatě odpadu dokážeme vyrobit krásné dekorativní předměty. Můžeme si jimi vyzdobit vlastní domácnost nebo je darovat blízkému člověku.
Ze skořápek ořechů, a nejenom těch pistáciových, ale třeba i vlašských nebo arašídů můžeme vyrábět nejrůznější dekorace – například věnce, rámečky, obrázky podnosy a košíky, stromečky, ozdoby, šperky… Dají se také barvit nebo různě kombinovat s dalšími přírodninami.
Budete potřebovat:
- kousek pevné jednobarevné látky (ideálně v přírodní barvě)
- pistáciové skořápky
- tavnou pistoli
- nůžky
- hezký kousek dřeva
- skleničku se svíčkou
Připravte si vše potřebné Zdroj: Prima DOMA
Vezmeme si čtverec látky (asi 5 × 5 cm), najdeme si dvě stejně velké skořápky, čím větší tím lepší. Spojíme je proti sobě kapkou roztaveného lepidla a tento základ přilepíme do středu připravené látky. Chvilku podržíme a počkáme, až hmota ztuhne. Křížem proti sobě přilepíme další dvě skořápky a máme základ budoucí kytičky hotový.
Křížem proti sobě přilepíme další dvě skořápky a máme základ budoucí kytičky hotový Zdroj: Prima DOMA
Křížem proti sobě přilepíme další dvě skořápky a máme základ budoucí kytičky hotový Zdroj: Prima DOMA
Dále postupujeme stále dokola a trpělivě lepíme jednu skořápku vedle druhé, dokud se nevytvoří kytička veliká přesně tak, jak potřebujeme. Přebytečnou látku odstřihneme těsně za posledními skořápkami a dbáme na to, aby ani kousek nikde nevykukoval.
Na stůl si položíme kousek předem připraveného dřeva, například šikmo seříznutou březovou kulatinu, a doprostřed přilepíme svíčku ve sklenici. Kolem ní hezky naaranžujeme a přilepíme několik vytvořených skořápkových kytiček. Svícen můžeme dotvořit dalšími přírodninami, větvičkami, kamínky nebo jutovou stužkou.
Kolem svíčky kytičku hezky naaranžujeme Zdroj: Prima DOMA
Pozor
Nikdy nepoužíváme samotnou čajovou svíčku nebo voskovou volnou svíci bez skleněného obalu, protože během hoření by svícen mohl vzplanout.
Tipy pro vás:
Oblíbili jste si pistácie? Dobře děláte, protože tyto ořechy jsou pro organismus cenným zdrojem důležitých minerálů, mastných kyselin a bílkovin i vitamínů A, B a E. Milovníci pistácií nedají dopustit na pražené a solené oříšky, které vytrvale loupají při podvečerním relaxu. Ale využití najdou i nesolené nepražené ořechy, takzvané naturální.
Používají se například jako dekorace a přísada do dezertů, příchuť zmrzliny či chalvy. Pistáciovou moukou se zahušťují pokrmy, přidávají se také do uzeniny mortadely. Při domácí výrobě pistáciových cukrovinek neočekávejte sytě zelenou barvu, na kterou jste zvyklí u kupovaných produktů, jež bývají většinou dobarvené. Získají spíš šedozelený nádech, ale zato skvělou přírodní chuť.
Pistácie jsou zdravé a chutné Zdroj: Prima DOMA
Zmrzlina s pistáciovými oříšky
Budete potřebovat:
- ½ šálku třtinového cukru
- špetku soli
- 1 lžíci kakaa
- ¼ šálku plnotučného mléka
- tabulku čokolády na vaření
- 3 a ½ šálku smetany (33%)
- ½ šálku nahrubo nasekaných pistáciových oříšků (nepražených a nesolených)
Postup:
Mléko nalijte do misky a rozmíchejte v něm cukr, sůl a kakao, přidejte na kousky rozlámanou čokoládu a postavte do horké vodní lázně. Metličkou míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Potom malým pramínkem a za stálého míchání opatrně přilijte všechnu smetanu. Zahřívejte, dokud se objeví první bublina, směs se nesmí vařit! Potom ihned dejte stranou a nechte úplně vychladnout.
Dobře vychlazený čokoládový krém nalijte do zmrzlinovače a míchejte, v polovině procesu přisypejte nasekané ořechy. Pokud nemáte zmrzlinovač, krém nalijte do plastové uzavíratelné misky a dejte do mrazáku, zatím ale bez víka. Po zhruba 30 minutách zmrzlinu vyndejte, přisypejte ořechy a vidličkou obsah důkladně promíchejte. Důležité je tuhnoucí hmotu u okrajů přemístit do středu. Dejte opět mrazit a po dalších 20 minutách znovu promíchejte. Misku uzavřete a dejte přes noc do mrazničky.
Čokoládová zmrzlina s pistáciemi Zdroj: Prima DOMA