Zeman slovíčkaří, Ústava je jasná. U soudu nemá šanci vyhrát, shodli se komentátoři

Prezident Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem. Na zámku v Lánech byly dodržovány protiepidemická nařízení.

Partie PLUS (1212)

Prezident Miloš Zeman odmítá poslat pirátského kandidáta Jana Lipavského do Černínského paláce. Komentátor Respektu Jaroslav Spurný i politolog Pavel Šaradín se v pořadu Partie PLUS shodli, že Zeman nemá pravomoci protahovat jmenování kandidáta na ministra zahraničí. Pokud bude pnutí řešit soud, nemá Zeman podle expertů šanci vyhrát.

„Zemanovy výhrady vůči Lipavskému nemají logiku, není to žádný šílenec. Je to slovíčkaření, Ústava je v tomto ohledu zcela jasná,“ myslí si Spurný. Krize ale podle něj trvá příliš dlouho, a to v době, kdy musí Česko čelit další koronavirové vlně. Spurný vidí řešení v tom, že vláda prozatím vznikne bez Lipavského, podá kompetenční žalobu na Zemana a případ dostane k Ústavnímu soudu.

„Souhlasím, že nemůžeme z Ústavy vytrhnout jednu větu ale musíme ji brát jako celek. Myslím, že Zeman nemá šanci u Ústavního soudu jednání obhájit,“ přitakal Šaradín.

Spurný se domnívá, že Piráti vybrali mezi sebou kandidáta, který se na ministerstvo zahraničí hodí nejvíce. „Já jsem s panem Lipavským mluvíval, zabýval se zahraniční politikou, sehrál roli v Dukovanech, je ostrý vůči Kremlu i Číně. Lipavský vždy mluvil zasvěceně a rozvážně. Je opatrný a diplomatický, a to přesto, že není diplomat, to ho favorizuje,“ řekl v Partii PLUS.

Prezident Zeman si podle něj snaží upevnit moc i s nástupem nového kabinetu. „Miloš Zeman do toho hodil vidle, zkouší, co vláda unese a jaký na ni bude mít vliv. Hraje o svou moc a myslím, že to nemůže vyhrát,“ uzavřel.

Tagy:
Miloš Zeman komentátor Česká pirátská strana Jan Lipavský vláda Česko Čína Černínský palác Pavel Šaradín Partie PLUS Jaroslav Spurný Ústavní soud České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky