Drtivé následky zemětřesení. Počet mrtvých v Turecku a Sýrii přesáhl čtyři tisíce

Na 4 365 vzrostl předběžný počet obětí zemětřesení, které v pondělí ráno zasáhlo Turecko a Sýrii. Podle agentury Anadolu turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) v noci na dnešek ohlásil 2 921 mrtvých a bezmála 15 900 zraněných. V Sýrii podle dřívějších údajů agentury AFP zemřelo 1 444 lidí. Celkový počet obětí bude zřejmě dále stoupat s tím, jak pokračují odklízecí práce.

Do obou zemí směřuje zahraniční pomoc.Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil sedmidenní státní smutek. Prioritou je nyní vyprostit lidi zasypané sutinami. Turecko přijalo českou pomoc v podobě 68členného týmu záchranářů. České organizace zřizují sbírky na pomoc obětem.

Český USAR tým se 68 členy z řad záchranářů, hasičů a kynologů už dorazil do Turecka. Součástí týmu jsou i záchranářští psi speciálně vycvičení pro vyhledávání osob v sutinách. Do záchranných prací se USAR zřejmě zapojí v úterý ráno.

Turecku pomáhají také české neziskové organizace. Člověk v tísni uvolnil milion korun z Klubu přátel a na pomoc postiženým lidem vyhlásil sbírku SOS zemětřesení Sýrie a Turecko. Charita ČR taktéž zřídila sbírku a uvolnila na pomoc Turecku a Sýrii 300 tisíc korun.

České velvyslanectví v Ankaře pomáhá skupině asi šesti Čechů, kteří byli v oblasti zasažené zemětřesením, aby se dostali do bezpečí, nebo do České republiky. Na tiskové konferenci při návštěvě ministerstva zahraničí to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Česko podle něj bude organizovat i další pomoc.

Turecko je značně náchylné k otřesům půdy, neboť se nachází na rozhraní několika litosférických desek. Dvě nejničivější zemětřesení v historii zasáhla zemi v prosinci roku 115 a v květnu roku 526, zahynulo při nich vždy na čtvrt milionu lidí. Ve 20. století si nejvíce obětí vyžádaly otřesy půdy v prosinci 1939 (na 33 tisíc mrtvých) a v srpnu 1999 (zahynulo na 18 tisíc lidí). V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 stupně východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes 600 lidí.

Situaci po neštěstí jsme sledovali on-line:

Tagy:
zemětřesení Turecko Sýrie Recep Tayyip Erdoğan Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj Kahramanmaraş