Zemřel policejní exprezident Milan Lučanský. Den po pokusu o sebevraždu

Milan Lučanský

Lučanský zemřel

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský, který se v úterý ve věznici pokusil o sebevraždu, zemřel. Informovala o tom na sociálních sítích jeho rodina. Lučanský se v úterý pokusil oběsit ve vězeňské cele na teplákové bundě. Při pokusu utrpěl mozkovou smrt a poté byl hospitalizován v prešovské fakultní nemocnici, kde na následky incidentu zemřel.

„Rodina o události informovala na Facebooku. „S pláčem vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milující manžel, otec a syn, generál Milan Lučanský. Žádná slova nedokáží vyjádřit smutek, který prožíváme,“ napsala rodina na sociální síti.

MILAN LUČANSKÝ (1969-2020) S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn...

Posted by Milan Lučanský on Wednesday, December 30, 2020

Soustrast vyjádřil policejní prezident Jan Švejdar. „S velkým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti policejního exprezidenta Slovenska generála Milana Lučanského. Je mi to lidsky nesmírně líto a soucítím s jeho rodinou. Těšil jsem se na každé setkání s ním a nikdy jsem je nebral jako nutnou povinnost, ale spojení příjemného s užitečným. V profesním životě to není samozřejmostí a já jsem si toho vážil. Čest jeho památce,“ uvedla jeho vyjádření na svém Facebooku Policie ČR.

Policejní prezident genmjr. Jan Švejdar vyjadřuje soustrast rodině gen. Milana Lučanského.😔 “S velkým zármutkem jsem...

Posted by Policie České republiky on Wednesday, December 30, 2020

„Generál Lučanský zemřel. Upřímnou soustrast jeho rodině. Děkujeme za vše, co pro Slovensko udělal. Čest jeho památce,“ napsala na Twitteru bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Informaci o smrti Lučanského, který byl hospitalizován v prešovské fakultní nemocnici, potvrdilo slovenské ministerstvo spravedlnosti.

Lučanský se v úterý pokusil oběsit na teplákové bundě. Stihl to navzdory tomu, že ho každou půlhodinu kontrolovali příslušníci vězeňské služby a před nedávnem s ním hovořil i psycholog, který tehdy předběžně vyloučil, že by měl bývalý policejní prezident k sebevraždě vůbec sklony.

Rezignoval po nástupu Matoviče

Lučanský byl podle slovenského Denníku N podezřelý z přijetí úplatků ve výši přes půl milionu eur (13,2 milionu korun) za krytí podvodů již stíhaného podnikatele. List dříve uvedl, že Lučanský byl obviněn také v případu, ve kterém policie výměnou za úplatek v minulosti nestíhala synovce tehdejšího ministra hospodářství.

Lučanský rezignoval na post policejního prezidenta v létě 2020 po nástupu kabinetu premiéra Igora Matoviče. V roce 2018 Lučanský vystřídal v čele policie Tibora Gašpara, který byl dříve – patrně v jiných kauzách – rovněž obviněn a jehož soud také poslal do vazby.

Tagy:
smrt Slovensko sebevražda Policejní prezident Milan Lučanský policejní prezident tepláková bunda