Zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Hlas propůjčil Eastwoodovi a dalším hvězdám

Zemřel herec a dabér Ladislav Županič.

Zemřel Ladislav Županič

Ve věku 80 let v Praze zemřel herec a dabér Ladislav Županič, který svůj hlas propůjčil například hollywoodské superstar Clintu Eastwoodovi. Zprávu přinesl deník Blesk, tomu ji potvrdil dirigent Orchestru Karla Vlacha Dalibor Kapras. Herec měl skonat ve vinohradské nemocnici.

„České herectví opustila velká osobnost,“ uvedla na Facebooku Herecká asociace. Oblíbený herec a dabér byl držitelem ceny Thalie, kterou obdržel v roce 2016 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta.

HLASUJTE V ANKETĚ: Vesničko má středisková či Princezna ze mlejna. V kterém filmu Županič zářil nejvíce?

Kromě bezpočtu divadelních rolí se proslavil například v komedii Vesničko má středisková, kde svému šéfovi dohazoval Otíkovu chalupu. Diváky bavil také v pohádkách Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna, kde si zahrál komorníka zámeckého pána. Sukničkářského ředitele školy zase ztvárnil ve filmové sérii Kameňák.

Županič se narodil v roce 1943 v Prostějově. Nejdříve měl našlápnuto k letectví, neboť jeho tatínek byl pilot, nakonec ho ale zlákalo herectví. Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a v roce 1969 získal angažmá v Hudebním divadle Karlín. V roce 1993 se stal jeho ředitelem.

Odchod známého umělce zaskočil řadu celebrit. „Právě mi to napsal ve zprávě známý, jsem z toho úplně v šoku. Znala jsem ho jako ředitele karlínského divadla, tam jsme spolu také hráli v krásných hrách. Byl to právě on, kdo mi dal mnoho příležitostí. Budu na něj vzpomínat jako na krásného člověka, který miloval lidi,“ řekla Blesku herečka Kateřina Brožová.

Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle...

Posted by Herecká asociace on Saturday, December 9, 2023

Letos v létě také CNN Prima NEWS poskytl rozhovor. Rozpovídal se v něm o vztahu ke Clintu Eastwoodovi, kterého daboval a obdivoval. „Clint Eastwood je pro mě posledním z generace velkých chlapáků. Ti ostatní, třeba Charlton Heston a Gregory Peck, už jsou na pravdě boží. On jediný se drží. Svítí tady jak maják. Dál točí, režíruje, dokonce ke svým snímkům skládá hudbu. Neuvěřitelné co všechno svede. Jasně, i mezi mladými je spousta tvrďáků,“ uvedl.

Županič byl několik let manželem herečky Jany Drbohlavové, známé rolí učitelky Peškové v komedii Dívka na koštěti. Pár měl spolu syna Jana. Z prvního manželství má Županič ještě syna Ladislava.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko se loučí i s Karlem Schwarzenbergem

Tagy:
smrt herec Praha Blesk Ladislav Županič