ANKETA: Vesničko má středisková či Princezna ze mlejna. V kterém filmu Županič zářil nejvíce?

Ladislav Županič exceloval i v divadelních představeních.

Zemřel Ladislav Županič

Herec a dabér Ladislav Županič během svého života ztvárnil desítky rolí. Nezapomenutelný je například v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo v Troškově pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2. Herec zemřel v sobotu ve věku 80 let. V kterém filmu ho máte nejraději? Hlasujte v anketě na webu CNN Prima NEWS.

Držitel ceny Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství je spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl. Hrál ve filmu, televizi i rozhlasu a daboval – jeho hlasem v Česku mluví například americký herec Clint Eastwood, na kterého vzpomínal krátce před svou smrtí v rozhovoru na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Hlas propůjčil Eastwoodovi a dalším hvězdám

Vedle toho však ztvárnil také celou řadu nezapomenutelných rolí ve filmech, které je dnes možné bez nadsázky označit za českou klasiku. Do paměti diváků se zapsal mimo jiné coby Pražák Rumlena ve snímku Vesničko má středisková nebo jako sluha v pohádkách Princezna ze mlejna.

Který film s Ladislavem Županičem jste měli nejraději vy? Hlasujte v anketě webu CNN Prima NEWS.

V které filmu se vám Ladislav Županič líbil nejvíce?

„Podle informací rodiny v sobotu náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,“ sdělila Herecká asociace na Facebooku.

Rodák z Prostějova studoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, s divadlem začínal v Praze v někdejším divadle Paravan. Třicet let pak působil v karlínském souboru, deset let byl jeho ředitelem. Thálii získal Županič za výkon v roli Albína v muzikálu Klec bláznů a také za celoživotní mistrovství. Zahrál si i v Divadle Na Fidlovačce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko se loučí i s Karlem Schwarzenbergem

Tagy: