Zemřel hollywoodský velikán Walter Mirisch. Stál za trháky Někdo to rád horké i Sedm statečných

Hollywood zasáhla smutná zpráva. Ve věku 101 let zemřel americký filmový producent Walter Mirisch, který stál za oceňovanými klasikami Někdo to rád horké, Sedm statečných či West Side Story. O jeho úmrtí informovala Akademie filmového umění a věd.

„Walter byl skutečným vizionářem, a to jako producent, tak i jako vůdčí osobnost ve svém oboru,“ uvedli generální ředitel akademie Bill Kramer a její prezidentka Janet Yangová ve svém společném prohlášení. „Jeho vášeň pro film a akademii nikdy neochabla a zůstal pro ni drahým přítelem a rádcem. Posíláme lásku a podporu jeho rodině v této těžké době,“ doplnili.

Mirisch se narodil v roce 1921 v New Yorku. Začínal pracovat jako uvaděč a už ve svých 26 letech produkoval svůj první film Fall Guy. Brzy poté se stal vedoucím produkce ve studiu Allied Artist. V roce 1957 založil společně se svými bratry Haroldem a Marvinem společnost The Mirisch Company, která za dlouhé roky vyprodukovala desítky divácky úspěšných snímků – Růžový panter, Sedm statečných, Aféra Thomase Crowna či komedii režiséra Billyho Wildera Někdo to rád horké, ve které zazářila Marilyn Monroeová, uvádí agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt režiséra Jakubiska oplakala i sexbomba z 60. let. Jejich tajné schůzky kryla Kubišová

V roce 1961 jeho společnost produkovala oscarový muzikál West Side Story. Sám Mirisch získal Oscara jako producent filmu V žáru noci o šest let později. V letech 1973 až 1977 byl prezidentem Akademie filmového umění a věd.

Smrt legendárního producenta oplakali mnozí jeho umělečtí kolegové. „Zemřel jeden z posledních velikánů Hollywoodu 20. století,“ napsal spisovatel Mark Harris na Twitteru. „V roce 2013 jsem krátce pracoval na scénáři animovaného filmu s Růžovým panterem v hlavní roli. Producentem byl Walter Mirisch, který produkoval původní film. Nakonec to nevyšlo, ale byl jsem vděčný, že jsem mohl s touto absolutní legendou strávit nějaký čas,“ podělil se o svou zkušenost také producent Michael Price, který se proslavil díky své práci na seriálu Simpsonovi.

Tagy: