Zemřel legendární basketbalista Walton. Byl opravdu jen jeden, změnil hru, truchlí šéf NBA

Po dlouhém boji s rakovinou zemřel dvojnásobný vítěz NBA Bill Walton. Bývalému americkému basketbalistovi, který byl v roce 1993 uveden do Síně slávy, bylo 71 let. Po konci hráčské kariéry se stal Walton populárním televizním komentátorem, ačkoli měl předtím problémy s koktáním. V roce 1991 dokonce získal cenu Emmy. O jeho úmrtí informovala NBA na svém webu.

„Bill Walton byl opravdu jenom jeden,“ uvedl komisionář NBA Adam Silver v prohlášení. „Změnil hru na pivotu. Jeho jedinečné všestranné schopnosti z něj udělaly dominantní sílu na UCLA (univerzitní tým) a dovedly ho k ocenění pro nejužitečnějšího hráče základní části i finále NBA,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: V 37 letech zemřel známý herec: Zloděje si spletl s odtahovkou, hrál v Myšlenkách zločince

Waltona draftoval v roce 1974 jako jedničku Portland, s kterým získal titul o tři roky později a byl vyhlášen hlavní hvězdou finálových bojů. Rok nato se stal MVP základní části ligy. Pak hrál za San Diego Clippers a také Boston Celtics, s kterým vybojoval v roce 1986 druhý titul.

V NBA se prosadil i jeho syn Luke, který s Los Angeles Lakers ligu dvakrát vyhrál jako hráč. V roce 2015 slavil titul jako asistent trenéra Golden State Warriors Stevea Kerra. V letech 2016-2019 byl hlavním koučem Lakers.

Česko nedávno zasáhla smrt Vlastimila Harapsa, více v reportáži:

Tagy:
smrt NBA Portland Los Angeles Clippers Los Angeles Lakers Boston Celtics basketbalista Kalifornská univerzita v Los Angeles Golden State Warriors Bill Walton Adam Silver