Zemřel nejstarší muž planety, bylo mu 112 let. Jaký byl jeho recept na dlouhověkost?

Saturnino de la Fuente: Zemřel nejstarší muž planety, bylo mu 112 let

Zemřel nejstarší muž světa

Ve věku 112 let zemřel v úterý Španěl Saturnino de la Fuente, který byl podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarší muž na planetě. Zažil pandemii španělské chřipky, ve 13 letech začal pracovat v továrně na boty a měl osm dětí, 14 vnoučat a 22 pravnoučat. Informovaly o tom agentura Reuters a DPA.

De la Fuente zemřel v domě své dcery na severozápadě Španělska ve městě León, kde se také v únoru roku 1909 narodil. Pohřben bude dnes na místním hřbitově. Za měsíc by se dožil 113 let. Na otázku, jaký je recept na jeho dlouhověkost, odpovídal: „Žít klidně. A nikomu neubližovat.“

De la Fuente se až do konce života těšil poměrně dobrému fyzickému i psychickému zdraví. Za svůj dlouhý život prožil mnoho zajímavého. Nejhorší zážitek měl z roku 1937, kdy ve Španělsku zuřila občanská válka. Tehdy přežil v troskách domu, na nějž se zřítil letoun německé jednotky Legie Condor, která bojovala na straně frankistů.

Vyučil se obuvníkem a dlouhá léta byl majitelem továrny na boty. Byl také vášnivým fotbalovým fanouškem i hráčem.

V Guinnessově knize byl zapsán od září loňského roku. Titul nejstaršího muže planety držel po smrti Portoričana Emilia Florese Márqueze.

Tagy: