Zemřel předobraz slavného loga NBA. Legendární rozehrávač Jerry West se dožil 86 let

Basketbalová legenda Jerry West, jehož silueta se údajně stala předobrazem pro logo NBA, zemřel ve věku 86 let. O úmrtí někdejšího rozehrávače, který byl jako hráč a funkcionář třikrát uveden do Síně slávy, informoval klub Los Angeles Clippers.

West, jenž byl přezdíván mimo jiné Mr. Clutch pro svoji schopnost podržet tým v kritických momentech v koncovkách zápasů, byl poprvé do Síně slávy uveden jako hráč v roce 1980. V roce 2010 vstoupil do elitní společnosti jako člen zlatého olympijského týmu USA z roku 1960. Potřetí byl do Síně slávy vybrán letos za přínos basketbalu, slavnostního uvedení při říjnovém ceremoniálu už se ale nedožil.

ČTĚTE TAKÉ: Legendární fotbalový brankář Dasajev. Olympiádu 1980 jsme měli vyhrát my, ne Čechoslováci

Celou hráčskou kariéru strávil v Los Angeles Lakers a s klubem v roce 1972 vybojoval titul. O tři roky dříve byl jako jediný basketbalista v historii zvolen nejužitečnějším hráčem finálové série, přestože nebyl v týmu vítězů. Čtrnáctkrát byl nominován do Utkání hvězd.

Jako generální manažer pomohl vybudovat slavnou vítěznou dynastii v Los Angeles Lakers, v manažerské roli získal v NBA celkem osm trofejí. Působil rovněž ve vedení Memphisu, Golden State a LA Clippers.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko čeká první tropický den, teploty přesáhnou třicítku. Místo deštníku vytáhněte slunečník

Tagy: