Česko čeká první tropický den, teploty přesáhnou třicítku. Místo deštníku vytáhněte slunečník

Ilustrační foto

Počasí (12.6.2024 9:35)

Zbytek týdne ještě Česko potrápí zatažená obloha a lokální přeháňky, ale od pondělka by už mělo panovat výhradně slunce. Hned v úterý by mohl přijít první letošní tropický den, v polovině týdne by teploty měly překročit 30 stupňů Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zatímco v několika příštích dnech bude v Česku ještě chladno a teploty se budou pohybovat v rozmezí 14 až 20 stupňů, tak začátkem příštího týdne přijdou skutečně žhavé dny. V pondělí by se teploty měly vyšplhat na 26 stupňů Celsia a v úterý se můžeme těšit na první tropický den s teplotami až 30 stupňů Celsia, napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). A ve středu už bude čas vzít si slunečník, protože teploty nejspíš přesáhnou třicítku.

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobá předpověď na léto. Česko potrápí vlny veder, hrozí i různé nebezpečné jevy

„Velmi teplý vzduch by se k nám měl dostávat od jihozápadu, původně až z oblasti severozápadní Sahary,“ sdílel ČHMÚ na sociální síti X . Přinese to skutečně razantní oteplení. „Od úterý by se s velkou pravděpodobností měly odpolední maximální teploty pohybovat již kolem 30 °C, vyloučeny nejsou ani teploty vyšší. Zcela nejasné je v tuto chvíli to, kdy by mohlo toto teplé období skončit. Uvidíme,“ dodal ČHMÚ.

Na toto oteplení si ale ještě počkáme a zima bude především po soumraku. Během tohoto týdne můžeme očekávat chladné noci s teplotami v rozmezí 7 až 11 stupňů Celsia. Od pondělka se však spolu s denními teplotami vyšplhají i ty noční a budou se pohybovat mezi 14 a 20 stupni.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.  Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výheň Evropy. Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Tagy: