Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Od Vánoc byl v nemocnici

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli, zemřel v noci na úterý, oznámila agentura AFP s odvoláním na Sassoliho mluvčího. Politik skonal 11. ledna v 1:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován, uvedl mluvčí Roberto Cuillo na sociální síti. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila hluboký zármutek a Sassoliho označila za „velkého Evropana“.

Sassoli byl ve vlasti hospitalizován od 26. prosince. Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic. Test na COVID-19 měl negativní.

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou velkého Evropana a hrdého Itala,“ reagovala na Sassoliho úmrtí na Twitteru předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. „David Sassoli byl soucitný novinář, vynikající předseda Evropského parlamentu a především drahý přítel,“ poznamenala.

Bývalý italský novinář Sassoli stál v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období. Zvolen byl do parlamentu třikrát v řadách středolevicové Demokratické strany.

Tagy: