Zemřela královna Woodstocku Melanie. V 70. letech si podmanila světové hitparády

V úterý zemřela americká zpěvačka Melanie Safka vystupující jako Melanie. V roce 1969 byla jednou z hvězd slavného festivalu Woodstock, největší slávu si získala v 70. letech, kdy se několikrát umístila na vrcholu americké hitparády. O jejím skonu ve věku 76 let informovala zahraniční média. Příčina smrti nebyla zveřejněna.

„Jsme zdrceni. Chceme poděkovat každému z vás za lásku, kterou k naší matce chováte, a říci, že vás všechny velmi milovala. Byla jednou z nejtalentovanějších, nejsilnějších a nejvášnivějších žen své doby. Odráželo se to v každém slově, které napsala, a každá notě, kterou zazpívala. Náš svět je mnohem temnější, barvy ponurého a deštivého Tennessee dnes v její nepřítomnosti vybledly, ale víme, že je stále tady a na všechny se usmívá,“ napsaly v příspěvku na Facebooku zpěvaččiny tři děti Leilah, Jeordie a Beau Jarred.

ČTĚTE TAKÉ: Známý sportovní reportér se svěřil se zdrcující zprávou: Jeho dcerka prohrála boj s leukémií

Melanie Safka se narodila a vyrostla v Queensu ve státě New York. Jako zpěvačka prorazila na konci 60. let, když vystupovala ve folkových klubech. Známá byla svým typickým chraplavým hlasem. Debutové album vydala v roce 1968 a úspěch s ním zaznamenala také v Evropě – do TOP 10 se dostalo například v Nizozemsku nebo ve Francii.

O rok později jako jedna ze tří zpěvaček vystoupila na slavném festivalu Woodstock. Vystoupení ji inspirovalo k napsání písně Lay Down (Candles in the Rain), která se v USA umístila na první příčce hitparády. V roce 1971 vydala patrně nejslavnější hit – Brand New Key.

A message from Leilah, Jeordie and Beau Jarred Dear Ones, This is the hardest post for us to write, and there are so...

Posted by Melanie on Wednesday, January 24, 2024

Kritici Melanii řadili do stejné kategorie jako zpěvačky Janis Joplinovou, Joan Baezovou nebo Joni Mitchellovou. Spojována byla s hnutím hippies.

Příznivce si udržela i po letech a vystupovala až do roku 2010. Melanie byla vdaná za svého manažera a producenta Petera Schekeryka. Měli spolu tři děti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bolestná slova, státní hymna a ovace. Loučení s Hlaváčovou dojalo všechny přítomné

Tagy: