Zemřela Marfuša z Mrazíka. Pohřeb se chystá v moskevském divadle

Ve věku 79 let zemřela v sobotu Inna Čurikova, která v Mrazíkovi ztvárnila nezapomenutelnou postavu Marfuši. Hereččinu smrt oznámil ruské agentuře TASS Mark Varšaver, ředitel moskevského divadla Lenkom. Pohřeb by se měl konat právě v divadle v úterý 17. ledna.

„Inna Michajlovna Čurikova v sobotu zemřela v nemocnici,“ informovala ruská tisková agentura TASS. Hereččin pohřeb by se měl uskutečnit v úterý 17. 1. na jevišti moskevského divadla Lenkom, doplnila agentura.

Herečka se narodila v říjnu 1943 ve městě Belebej v ruském regionu Baškortostánu. Své dětství strávila v Moskvě, kde později jako náctiletá začala navštěvovat lekce herectví. Od roku 1975 působila v Divadle leninského komsomolu, dnešního Lenkomu, uvádí TASS.

Na filmovém plátně se poprvé objevila v roce 1955 ve filmu Matka, stejnojmenné adaptaci románu Maxima Gorkého, uvádí filmový web ČSFD. Českým divákům však jednoznačně utkvěla v paměti hlavně díky své roli Marfuši v populární pohádce Mrazík.

Za svoji kariéru si vysloužila řadu vyznamenání. Mimo jiné se stala Národní umělkyní Sovětského svazu. Ocenění se dostávalo nejvýznamnějším osobnostem SSSR na poli kultury. Celkem jej získalo přes tisíc skladatelů, tanečníků, zpěváků, režisérů i herců ze všech svazových republik.

Tagy: