Zemřela hudební hvězda. Muzikant složil jednu z nejúspěšnějších písní v dějinách Británie

Nejen hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 76 let zemřel muzikant Gary Brooker známý ze skupiny Procol Harum, kterou v 60. letech proslavil hit A Whiter Shade of Pale. Informoval o tom web The Guardian.

Zpěvák rockové skupiny Procol Harum, jejíž hit A Whiter Shade of Pale z roku 1967 zhypnotizoval celé masy fanoušků svou psychedelickou melancholií, ve věku 76 let skonal o víkendu ve svém domě. Informovali o tom ve svém prohlášení na webových stránkách členové Procol Harum, kteří Brookera popsali jako „jasně zářící, nenahraditelné světlo v hudebním průmyslu“. Ti také ocenili jeho „žíravý důvtip“, „občasnou tvrdohlavou výstřednost“, integritu a osobnost. Pianista, skladatel a textař, ale také frontman oblíbené kapely se léčil léta s rakovinou.

Brooker, jenž se narodil ve východním Londýně, zformoval svou první kapelu ve 14 letech. V roce 1966 pak založil skupinu Procol Harum, která následující rok vydala skladbu A Whiter Shade of Pale, kterou BBC označuje za „hymnu zamilovaného léta“. S deseti miliony prodaných kopií se jednalo o jednu z nejúspěšnějších skladeb v dějinách britské hudby.

Na konci 70. let se Brooker rozhodl pro kariéru sólisty, když se kapela rozpadla. S jedním z bývalých členů kapely se pak Brooker soudil ohledně autorství nejznámější skladby. Matthewovi Fisherovi nakonec úřady uznaly právo na část výdělků z prodeje a hraní písně. Brooker na začátku 90. let ale kapelu obnovil a ta koncertovala až do roku 2020, kdy jí zkřížila plány pandemie COVID-19. Za svou kariéru Brooker vystoupil i s dalšími známými hudebníky, například s Ericem Claptonem, Ringo Starrem či Paulem McCartneym.

Tagy: