Zemřela legenda undergroundu Pavel Zajíček. Básněmi přispěl do repertoáru The Plastic People

V úterý dopoledne zemřel český básník, hudebník, spisovatel a signatář Charty 77 Pavel Zajíček. O jeho úmrtí na sociální síti Facebook informovalo hudební vydavatelství Guerilla Records. Zajíček podlehl dlouhodobé nemoci, ke které se přidružil zápal plic. Bylo mu 72 let.

„PZ, jak ho mnozí znali, patřil k významným postavám československé nezávislé kultury a zanechal po sobě stopu v podobě díla, které ovlivnilo celé generace mladých lidí,“ napsalo vydavatelství Guerilla Records na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci Star Wars truchlí. Zemřel Mark Dodson, proslavil se i filmem o příšerkách Gremlini

Dne 5. března 2024 v dopoledních hodinách zemřel významný český básník, hudebník, spisovatel, výtvarník, zakladatel...

Posted by Guerilla Records on Tuesday, March 5, 2024

Guerilla Records se Zajíčkem, který v roce 1973 společně s Mejlou Hlavsou založil undergroundovou kapelu DG 307, spolupracovalo dlouhodobě a mezi lety 2001 a 2023 mu vydalo 21 titulů.

„Patřil nejen k naprosto zásadním umělcům vydavatelství, ale byl také citlivým a vnímavým přítelem. A takovým zůstane už na věky věků,“ napsal na Facebook za Guerilla Records Vladimír „Lábus“ Drápal.

Na hudebníka na Facebooku vzpomněl také jeho kolega z hudební branže Jan Sahara Hedl. „Dobrou noc, kamaráde! V sedmdesátkách to nebyla extra pr*el, ale i tak jsme se dokázali dobře pobavit!“ napsal textař. Zajíčkova smrt rozesmutnila také básníka Kamila Marcela Hodáčka.

Zajíčka v roce 1976 komunistická justice ve vykonstruovaném procesu se skupinou The Plastic People of the Universe, které přispěl svými básněmi, odsoudila k roku odnětí svobody za výtržnictví, připomíná Paměť národa. Následně podepsal Chartu 77. O čtyři roky později emigroval do Švédska, odkud se o šest let později přestěhoval do New Yorku. Do České republiky se natrvalo vrátil v roce 1995. Minulý rok v říjnu získal čestné občanství města Prahy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřel fotbalista Andreas Brehme

Tagy: