Zemřela matka slavné filmové rodiny. Coppolaovou proslavilo tragické natáčení hitu Apokalypsa

V Rutherfordu v severní Kalifornii v pátek zemřela americká dokumentaristka a producentka Eleanor Coppolaová. Více než 60 let byla manželkou režiséra Francise Forda Coppoly, s nímž vychovala čtyři děti, které se rovněž prosadily ve světě filmu. Coppolaové bylo 87 let, o jejím úmrtí informovala podle agentury Reuters rodina.

Coppolaová manžela často doprovázela na natáčení jeho filmů, jejichž vznik dokumentovala pohledem do zákulisí. Snímek Apokalypsa se rodil ve filipínské džungli 238 dní, během nichž tajfun zničil kulisy, Martin Sheen dostal infarkt a zemřel člen stavebního štábu. Coppolaová zdokumentovala většinu chaosu v jednom z nejslavnějších filmů o natáčení, ve snímku Srdce temnoty: režisérská apokalypsa. Za film získala cenu Emmy, píše The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci Maxim Turbulenc v slzách. Nečekaně zemřel zpěvák Daniel Vali, bylo mu 53 let

Její výtvarné umění včetně fotografií, kreseb a konceptuálních děl bylo vystaveno v mnoha galeriích a muzeích po celém světě, včetně retrospektivy jejího díla v muzeu umění v Sonoma Valley u San Franciska v roce 2014. Vedle dokumentů natočila i romantické komedie Láska, láska, láska a Paříž počká.

Jako mladá studentka uměleckých řemesel se s Coppolou seznámila v roce 1962 při natáčení jeho hororu Dementia 13 a o rok později se vzali. Jejich prvorozený syn Gian-Carlo se od mládí objevoval v otcových filmech, ve 22 letech ale tragicky zahynul. Dcera Sofia Coppolová se stala režisérkou, má na kontě třeba film Ztraceno v překladu, k němuž si i napsala scénář. Syn Coppolaových Roman je scénárista a natáčí hudební videoklipy.

„Vážím si toho, jak mě můj nečekaný život napínal a táhl mnoha neobyčejnými způsoby a vedl mě mnoha směry, které přesahovaly mé nejdivočejší představy,“ napsala Coppolaová v nedávno dokončených pamětech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jiří Krampol míří do pečovatelského domu, trápí ho slabé zdraví. Fanoušky nalákal na novou tvorbu

Tagy:
rodina film Paříž San Francisco Martin Sheen Cena Emmy Francis Ford Coppola Eleanor Coppola