Zemřela nejstarší americká senátorka. Feinsteinové bylo 90 let, odmítala odstoupit

Zemřela dlouholetá americká demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, která v Kongresu přes 30 let zastupovala stát Kalifornie, informoval v pátek deník The New York Times s odvoláním na rodinu. Feinsteinová byla nejstarší členkou Senátu, bylo jí 90 let a v poslední době se potýkala se zdravotními problémy.

Feinsteinová byla jednou z nejznámějších tváří v Demokratické straně a během své dlouhé kariéry se v Senátu snažila prosadit například přísnější kontrolu zbraní, věnovala se otázkám ochrany životního prostředí nebo přístupu k interrupcím.

ČTĚTE TAKÉ: Trump pod ostrou palbou kritiky. Opět nedorazil na debatu, mluvil ke stávkujícím automobilky

Politička sbírala zkušenosti na radnici v San Francisku, jehož starostkou se stala v roce 1978 jako první žena, a to po zavraždění svého předchůdce George Mosconea. Do Senátu byla zvolena poprvé v roce 1992 a byla nejdéle sloužící senátorkou. K jejím největším úspěchům v roli kongresmanky patřilo prosazení zákazu prodeje některých typů útočných zbraní, který v USA platil mezi lety 1994 až 2004.

V poslední době se o Feinsteinové hovořilo i v souvislosti s jejím zdravím. Letos se například léčila s pásovým oparem, v Senátu proto dlouho chyběla a poté se pohybovala na invalidním vozíku, odmítala však rezignovat.

Tagy: