Zemřela německá fotbalová legenda. Jeho gól rozhodl o vítězství na MS 1990

Německý fotbalový reprezentant Andreas Brehme s mistrovským pohárem a jeho spoluhráč Thomas Haessler v italském Římě (9. červenec 1990)

Zemřel fotbalista Andreas Brehme

Ve věku 63 let zemřel bývalý německý fotbalista Andreas Brehme, jenž vstřelil z pokutového kopu jediný gól finále mistrovství světa 1990, v němž tehdejší SRN zdolala 1:0 Argentinu. Úmrtí někdejšího elitního defenzivního hráče potvrdila agentuře DPA jeho partnerka Susanne Schaeferová, jež uvedla, že Brehme nečekaně zemřel v noci na úterý na srdeční selhání.

Hamburský rodák Brehme byl deset let oporou německé reprezentace, v níž odehrál 86 zápasů a vstřelil osm gólů, ten nejslavnější v 85. minutě finále mistrovství světa 1990 v Itálii. Německu se tehdy podařilo oplatit Argentině Diega Maradony čtyři roky starou finálovou porážku z Mexika, u níž Brehme také byl.

ČTĚTE TAKÉ: Pašoval tunu kokainu a pobodal bratrance. Hvězdný fotbalista uprchl před vězením do Ruska

Na klubové úrovni slavil krajní obránce či defenzivní záložník mistrovské tituly s Kaiserslauternem, Bayernem Mnichov a Interem Milán. Hrál také za Zaragozu. Kariéru ukončil v roce 1998 právě senzačním bundesligovým triumfem v Kaiserslauternu po boku Miroslava Kadlece a Pavla Kuky. „Rudé ďábly“ poté Brehme i trénoval, ale na své úspěchy z hráčské kariéry nenavázal.

„Rodina FCK je v hlubokém smutku za Andreasem Brehmem, jenž nosil dohromady deset let dres ‚Rudých ďáblů' a byl s nimi německým mistrem a vítězem poháru,“ uvedli na webu představitelé Kaiserslauternu. „Budeme mít Andrease stále v srdci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jako mistra světa a ještě víc jako mimořádného člověka. Bude navždy členem rodiny Bayernu. Odpočívej v pokoji, milý Andi,“ napsal Bayern, v němž strávil Brehme dvě sezony před přestupem do Interu Milán v roce 1988.

V italském klubu zanechal Brehme nesmazatelnou stopu, spolu s krajany Lotharem Matthäusem a Jürgenem Klinsmannem pomohl Interu v roce 1989 k zisku „scudetta“ a v roce 1991 k triumfu v tehdejším Poháru UEFA. „Vynikající fotbalista, skutečný Interista. Ciao Andi, budeš navždy legendou,“ uvedl aktuální lídr italské ligy.

Během necelých dvou měsíců přišel německý fotbal o další klíčovou postavu týmu mistrů světa z roku 1990. Začátkem ledna zemřel legendární Franz Beckenbauer, trenér tehdejšího mužstva.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Celý zápas v devíti, nešlo vyhrát. Panenka varuje před modrými kartami a vzpomíná na zářez

Tagy: