Zemřel legendární fotbalista Beckenbauer. Ať „císař Franz“ odpočívá v pokoji, truchlí svět

V 78 letech zemřel legendární německý fotbalista a trenér Franz Beckenbauer. Elegantní obránce s přezdívkou „Císař“ získal kompletní sadu medailí z mistrovství světa, jako kouč přidal zlato a stříbro. Nedělní úmrtí dvojnásobného držitele Zlatého míče oznámila rodina.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že můj manžel a náš otec Franz Beckenbauer zemřel pokojně ve spánku včera v neděli obklopen svou rodinou,“ uvedli blízcí jednoho z nejlepších fotbalistů historie v prohlášení pro média.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel fotbalový idol Zagallo. Mistr světa s Brazílií a trenér „nejlepšího týmu všech dob“

„Ať císař Franz odpočívá v pokoji,“ reagoval na smutnou zprávu německý fotbalový klub Werder Brémy na svém účtu na sociální síti X.

Truchlí i fotbalový klub Hamburger SV. „Franz Beckenbauer je mrtvý. Ve věku 78 let zemřela německá fotbalová legenda. Naše myšlenky jsou s rodinou a příbuznými. Odpočívej v pokoji, císaři,“ napsal na sociální sítě.

Franz Beckenbauer se narodil v Mnichově čtyři měsíce po druhé světové válce, což poznamenalo jeho dětství. I pozitivně. S fotbalem začal v SC 1906 Mnichov, v dělnické čtvrti, nedaleko od domu, kde bydlel s rodiči a starším bratrem. Od svých 14 let působil v Bayernu Mnichov, prošel mládežnickými kategoriemi a v 18 letech debutoval v první bundeslize. Ve svém premiérovém utkání proti St. Pauli vstřelil gól.

Dodnes je považovaný za nejlepší libero na světě, v 70. letech byl absolutní světovou špičkou, jako kapitán dovedl v roce 1974 západoněmeckou reprezentaci na domácím mistrovství světa ke zlatým medailím.

Dva roky hrál za New York Cosmos, kde v roce 1977 nahradil Brazilce Pelého. Poté se ještě na dvě sezony vrátil do bundesligy, nikoliv však do Bayernu, ale do hamburského SV. Kariéru ukončil den po svých 38. narozeninách v New Yorku, kde odehrál poslední sezonu.

Přesně rok nato, 12. září 1984, už vedl německou reprezentaci ve svém prvním mezistátním zápase. Protože neměl dokončenou trenérskou licenci, odjakživa a navždy se mu říkalo Teamchef. Už za dva roky dovedl překvapivě Německo do finále mistrovství světa 1986 v Mexiku, ve kterém gólem v poslední minutě prohrálo s Argentinou 2:3.

Další šampionát v Itálii 1990 už patřil teamchefovi Beckenbauerovi a jeho mužstvu kolem kapitána Lothara Matthäuse. Ke zlatým medailím je prý nastartovala šťastná výhra 1:0 nad bývalým Československem. Po výhře 1:0 ve finále proti Argentině jako první Teamchef odstoupil po vítězném zápase.

Poté se Beckenbauer „uklidil“ na tři roky do Francie, kde trénoval klub Olympique Marseille a dovedl ho do finále Poháru mistrů evropských zemí. Ovšem ještě v té době byl zvolen viceprezidentem Bayernu Mnichov. Prezidentskou funkci převzal o tři roky později a vykonával ji 15 let.

Vedl organizační výbor mistrovství světa 2006, které se konalo v Německu. Později se objevily informace, že se podílel na machinacích s přidělením tohoto šampionátu. Ze zdravotních důvodů nakonec slavný fotbalista v roce 2019 obžalován nebyl a případ skončil i vinou zpoždění v justičním systému v době koronavirové pandemie bez vynesení rozsudku.

Skandály však na jeho popularitě v Německu nic neubraly. „Udělal všechno, co se očekává, že Němci nebudou dělat. Rozvedl se, opustil své děti, utekl s přítelkyní, dostal se do problémů s daňovými úřady, znovu opustil přítelkyni,“ řekl dříve o svém spoluhráči z Bayernu a reprezentace Paul Breitner. „Ale všechno mu bylo odpuštěno, protože má dobré srdce, je to pozitivní člověk a vždy je připraven pomoci. Netají své slabosti a nezametá své chyby pod koberec,“ dodal mistr světa z roku 1974.

Kritizován byl také za to, že již od roku 1982 měl trvalé bydliště v Rakousku, kde využíval mírnějšího daňového systému. Po svých sedmdesátých narozeninách se stáhl do ústraní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalová reprezentace má nového trenéra

Tagy:
Německo fotbalista trenér zlatá medaile finále fotbal Franz Beckenbauer národní tým Mistrovství světa ve fotbale FC Bayern München