Zemřela olympijská šampiónka Rezcovová. Její husarský kousek zopakovala až Ester Ledecká

V 58 letech zemřela bývalá ruská běžkyně na lyžích a biatlonistka Anfisa Rezcovová. V obou sportech vybojovala jako členka štafety zlaté medaile na olympijských hrách. Byla i mistryní světa. O jejím úmrtí v pátek informoval ruská média manžel Leonid Rezcov.

Rezcovová byla první ženou, která dokázala získat olympijské zlato na zimních hrách ve dvou různých sportech. V roce 1992 v Albertville triumfovala s lyžařskou štafetou, o dva roky později v Lillehammeru už jako členka biatlonového kvarteta.

ČTĚTE TAKÉ: Svět kulturistiky truchlí. Nečekaně zemřel slavný bodybuilder, bylo mu pouhých 29 let

Napodobila ji až Ester Ledecká, která to zvládla dokonce na jedné olympiádě. V Pchjongčchangu v roce 2018 zvítězila na lyžích v superobřím slalomu a pak také na snowboardu v paralelním obřím slalomu.

Světové tituly s lyžařskou štafetou získala Rezcovová v letech 1985, 1987 a 1999. Jejími největšími individuálními úspěchy na velkých akcích byly tři stříbrné medaile v běhu na lyžích z olympijských her v Calgary v roce 1988 (20 km volně) a mistrovství světa v Oberstdorfu o rok dříve (5 km klasicky a 20 km volně). V letech 1992 a 1993 vyhrála celkové hodnocení Světového poháru v biatlonu. V něm sbíraly úspěchy i její dvě dcery.

Podle ruských médií prodělala Rezcovová před několika měsíci infarkt. Tento týden byla hospitalizována v bezvědomí v nemocnici nedaleko Moskvy, kde ve čtvrtek zemřela.

Velký smutek nedávno zasáhl také Česko, když ve věku 25 let zemřela operní pěvkyně Patricia Janečková. Více v reportáži:

Tagy:
lyžování smrt Moskva Olympijské hry Ester Ledecká Pchjongčchang biatlon Calgary Lillehammer Světový pohár v biatlonu Albertville Anfisa Rezcovová