Zemřela Uhura ze seriálu Star Trek. Jako první Afroameričanka políbila bělocha ve filmu

V sobotu zemřela americká herečka Nichelle Nicholsová, která se proslavila rolí komunikační důstojnice Uhury v seriálu Star Trek. Herečce a zpěvačce bylo 89 let a zemřela přirozenou smrtí, oznámil na Facebooku její syn Kyle Johnson.

„Včera v noci moje matka Nichelle Nicholsová zemřela z přirozených příčin. Její světlo však stejně jako prastaré galaxie, které nyní poprvé spatříme, zůstane pro nás i budoucí generace, abychom se z něj mohli těšit, učit se z něj a čerpat inspiraci. Její život byl dobře prožitý a jako takový je vzorem pro nás všechny,“ napsal v neděli Johnson ve svém příspěvku a požádal fanoušky o respektování soukromí rodiny.

Sunday, 31 July 2022 Friends, Fans, Colleagues, World I regret to inform you that a great light in the firmament no...

Posted by Nichelle Nichols on Sunday, July 31, 2022

Nicholsová byla první afroamerická herečka, která si zahrála ve sci-fi seriálu. Její postava Uhury také v jednom z dílů políbila kapitána Kirka, což byl první polibek bělocha a afroamerické ženy na filmovém plátně. V době rasových předsudků, které v šedesátých letech ve Spojených státech panovaly, to vzbudilo četné kontroverze, píše web ČSFD.

Často vzpomínala, že fanouškem seriálu byl reverend a černošský aktivista Martin Luther King, který chválil její roli a osobně ji povzbuzoval, aby u seriálu zůstala, píše agentura AP.

Tagy: