Žena kradla vánoční ozdoby ze zahrad. I přes malou škodu jí hrozí tříleté vězení

Žena na Královéhradecku kradla vánoční ozdoby.

Zlodějka dopadena

Policie objasnila krádeže vánoční výzdoby na Královéhradecku. Ze stromků na zahradách rodinných domů i dalších míst se během adventu ztratily vánoční ozdoby, světýlka nebo adventní věnce. Na ženu, kterou zachytila bezpečnostní kamera, upozornili policisty všímaví občané. Osmatřicetiletá žena se přiznala a hrozí jí teď nejen pokuta, ale i vězení.

Krádeže začaly o prvním adventním víkendu. „Měli jsme modrý řetěz a někdo ho zřejmě utrhl zvenčí,“ popisuje obyvatel obce Humburky Josef Synek. Nad finanční ztrátou několika set korun by prý mávl rukou, jde mu spíš o citovou ztrátu. Navíc bez napájecího zdroje, který zůstal na místě, je podle něj pachatelce vánoční osvětlení k ničemu.

Výzdoba se ztratila i před obecním muzeem. „Během víkendu se z lípy ztratila světla. Taky jsme tady měli tři sněhuláky, ale zůstali nám bohužel už jenom dva. Jednoho taky ukradli,“ uvádí starosta obce Lubomír Pešek.

V nedalekých Nepolisech žena kradla v sobotu v noci přímo před vchodem do obecního úřadu. „Ztratil se nám adventní věnec ze vchodových dveří, dvoje svíčky ze stromečku a dvoje svíčky z okenních výzdob,“ vypočítává starosta obce Dušan Šustr.

Jen několik set metrů od úřadu žena přelezla plot a počínala si jako straka na zahradě rodinného domu. Tam už ji ale bezpečnostní kamera zachytila, jak očesává ozdoby z jehličnanu. Pak ještě strhla ze vchodových dveří adventní věnec. Podle policie způsobila škodu za celkem čtyři tisíce korun, což by jí vyneslo maximálně peněžitou pokutu, jenže vstoupila na cizí pozemek. Proto jí teď hrozí vězení.

„Dvě krádeže, při kterých 38letá žena přelezla plot, řešíme jako trestný čin porušování domovní svobody, za což jí hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Další dvě krádeže řešíme v přestupkové rovině,“ upřesňuje policejní mluvčí Iva Kormošová.

Žena prý policistům řekla, že jednala v tíživé finanční situaci a ve stresu. Podle informací CNN Prima NEWS chtěla ozdobami a světýlky obdarovat své blízké.

Tagy: