Iveta je po rakovině na vozíku, stát jí teď sebral ošetřovné. Jsme na mizině, zoufá manžel

Žena na invalidním vozíku přišla o ošetřovné.

Žena na invalidním vozíku přišla o ošetřovné

Paní Iveta z Hodonína je po těžké nemoci upoutaná na invalidní vozík, stát jí ale odebral peníze na ošetřovné. Rozhodnutí úředníků z ministerstva práce a sociálních věcí dostalo ženu do velmi složité životní situace. Resort však tvrdí, že posudkový lékař postupoval správně.

„Po rakovině lymfatických uzlin, kdy jsem prodělala přes sto chemoterapií, mi začaly odumírat nervy v nohách a skončila jsem na invalidním vozíčku. V roce 2020 mi ještě začaly epileptické záchvaty,“ popsala průběh nemoci pro CNN Prima NEWS paní Iveta.

ČTĚTE TAKÉ: Petr pracoval na šachtě a zničil si zdraví. Teď už rok čeká na důchod a těžce se zadlužuje

Starost o manželku je podle jejího muže velmi náročná: „Vyžaduje to trpělivost, a když má záchvaty, je těžké ji udržet. Navíc jí pomáhám s oblékáním, jídlem,“ uvedl.

Snížením stupně invalidity přišla rodina o téměř třináct tisíc korun měsíčně. Po odejmutí dávek a zaplacení nájmu zbývají tříčlenné rodině na měsíc pouze tři tisíce korun. „Což pro nás znamená, že jsme de facto na mizině,“ shrnul špatnou situaci manžel ženy.

Posudkový lékař Ivetu ani neprohlédl, a nakolik je závislá na svém okolí, posoudil jen z dokumentace. Jednal prý podle předpisů. „Klíčové pro toho lékaře Lékařské posudkové služby jsou nálezy ošetřujících lékařů. Nehodnotí diagnózu,“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV Iva Merhautová.

Kromě odvolání, které paní Iveta podala, má i další možnosti. Například novou žádost o příspěvek na péči, kdy by byl její aktuální zdravotní stav znovu posuzován.

V tom případě by pro posouzení byly důležité nové lékařské nálezy. Jestli ji ale znovu neurologicky vyšetří, její ošetřující lékařka nesdělila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První otevřená zpověď Patrasové o Aniččině rakovině: Dala bych svůj život za její zdraví

Tagy:
nemoc Jihomoravský kraj ošetřovné Zprávy z regionů Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Hodonín posudkový lékař