Zlaté glóby putovaly celebritám do obýváků. Ceny se přebíraly i v Praze

Filmové ceny putovaly hvězdám virtuálně až do jejich obýváků.

Zlaté glóby jsou rozdány. Filmové ceny putovaly hvězdám virtuálně až do jejich obýváků. Nedělní slavnostní večer totiž proběhl z větší části on-line. Nominované hvězdy stříbrného plátna se většinou hodily do gala, i když je tentokrát nečekal červený koberec. Část z nich se ale před televizi usadila v klidu jako doma – v pyžamu. Ceremoniál provázely i skandály.

Slavnostní večer předávání filmových cen Zlatý glóbus proběhl kvůli pandemii polovirtuální formou. Provázely jím komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová, každá z jiného místa. Poehlerová z Hollywoodu a Feyová z Rockefellerova centra v New Yorku.

Galavečer ovládl seriál Koruna, který získal hned čtyři ceny. Zaslouženě dostala zlatý glóbus i herečka Gillian Andersonová za roli Margaret Thatcherové v tomto seriálu. Ocenění přebírala na hotelovém pokoji v Praze, kde momentálně natáčí. „Je to skvělé, tolik nominací jsme proměnili a je úžasné, že jsme si dnešní večer podmanili,“ řekla hollywoodská herečka. Spolu s předáváním cen mohla sledovat i východ slunce.

Do české metropole ale putovala ještě jedna cena. Z Prahy si ji pomyslně přebírala také britská herečka Rosamund Pikeová za film Jako v bavlnce. Bývalá Bond girl se do našeho hlavního města přestěhovala s celou rodinou kvůli natáčení seriálu The Wheel of Time (Kolo času).

Nejlepším hercem v komediálním žánru se stal Sacha Baron Cohen za druhý díl filmové série Borat. Samotný snímek si vysloužil cenu za nejlepší komedii. Naopak nejlepším dramatem uplynulého roku byl vyhlášen festivalový favorit Země nomádů. Režisérka Chloé Zhaová si za něj odnesla ocenění jako teprve druhá žena v téměř osmdesátileté historii udílení glóbů.

Cenu za nejlepšího herce v dramatu získal posmrtně Chadwick Boseman, který loni ve třiačtyřiceti letech podlehl rakovině. Ocenění za něj v slzách převzala jeho manželka. „Určitě by děkoval Bohu, rodičům a svým předkům za jejich sílu a za to, že se museli obětovat,“ prohlásila. Cenu za celoživotní dílo si odnesla herečka a aktivistka Jane Fonda.

Diváci přitom nesledovali jenom outfity hvězd a jejich projevy při přebírání cen, ale všímali si i detailů v jejich osobních životech. Slavnostní večer byl příležitostí, kdy mohli fanoušci proniknout do domovů svých idolů. O herečce Gal Gadotové tak začali ihned spekulovat, že je potřetí těhotná. Měli pravdu. Kráska nedělala žádné drahoty a fanouškům radostnou zprávu potvrdila na Instagramu.

Ceremoniál poznamenal ale i skandál, kdy vyšlo najevo, že v Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), kteří o vítězích rozhodují, není ani jeden člen s tmavou pletí. Kritiku si vysloužila i produkce samotného předávání. Kvůli prodlevám v přenosu vznikaly nepříjemné pauzy a trapné situace, podle filmového časopisu Variety působil přenos bezradně.

Tagy:
New York Chadwick Boseman Zlatý glóbus Gal Gadot celebrita on-line herec Hollywood filmy Praha seriály filmový festival Galavečer virtuální přenos filmová cena Sacha Baron Cohen Margaret Thatcherová Jane Fondová Gal Gadotová Gillian Andersonová