Značka Smart nekončí. Láká na elektrické SUV, které vzniklo díky Číňanům

Smart odhaluje první snímky svého elektrického SUV. To se ukáže na autosalonu v Mnichově už v září. Do výroby by se mělo dostat ještě příští rok.

Značka Smart vznikla před 27 lety v koncernu Daimler. Její úkol byl jasný – produkovat stylové malé automobily do města. První generace se chlubila tím, že dokáže zaparkovat přídí směrem k chodníku, aniž by zasahovala do ulice. I díky tomu měla ulehčit městskému provozu. Popularita takových vozítek ale klesla, a tak Daimler (nyní Mercedes-Benz) hledal nové využití pro cennou značku. Našel ho díky Číně.

Němci se totiž loni spojili s čínským gigantem Geely, který má ve svém portfoliu nejen řadu tamních automobilek, ale například i švédské Volvo. Dohodli se, že na čínské platformě SEA určené pro elektromobily, vznikne nové SUV značky Smart nejen pro Evropu. Architektura pracuje s 800voltovou elektrickou sítí a umožňuje vestavbu akumulátorů s dostatečnou kapacitou pro ujetí okolo 700 kilometrů na jedno nabití (podle staršího měřicího cyklu NEDC).

Dá se ale předpokládat, že elektrické SUV Smart nebude mít takové parametry. Počítat se dá se 70kWh baterií a dojezdem 500 km podle cyklu NEDC. Reálných tedy může být 300 až 350 kilometrů. I to je ale dost, a auto se tak stane konkurentem současných elektrických SUV, jako jsou například Kia e-Soul nebo Hyundai Kona Electric.

Šéfdesignér Mercedesu Gorden Wagener už na Instagramu zveřejnil několik fotografií chystaného konceptu elektrického SUV. Ty naznačují nápadný a hravý design navazující na některé prvky značky Smart známé z minulosti. Auto se velikostí zařadí do kategorie kompaktních SUV, cenou i stylem by mohlo konkurovat například Mini Countryman. Více se veřejnost dozví už v září na autosalonu v Mnichově.

Tagy: