U lidí, kteří pravidelně konzumují hořkou (tmavou) čokoládu, je mnohem menší pravděpodobnost výskytu příznaků deprese, než u těch, kteří jedí mléčnou čokoládu, nebo čokoládu nejedí vůbec. Podle nové studie britských vědců psychoaktivní složky hořké čokolády vyvolávají pocity euforie podobně jako třeba konopí, uvedl server Daily Mail.
Vědci z Univesity College London zkoumali spotřebu čokolády a symptomy deprese u více než třinácti tisíc lidí. Podle nich čokoláda obsahuje množství psychoaktivních složek, včetně dvou forem anandamidu, který vzbuzuje pocity euforie. Hořká čokoláda obsahuje navíc antioxidanty, které potlačují záněty v těle, které podle některých expertů s depresí souvisejí.
Čokoládu jedla desetina účastníků, hořkou pouhá setina
Účastníci průzkumu byli vyzváni ve dvou cyklech trvajících od tří do deseti dnů, aby uvedli, co v daný čas jedli. Poté u nich byla provedena diagnostika příznaků deprese pomocí nástrojů, které využívají odborníci ve zdravotnictví. Odborníci vedení doktorkou Sarah Jacksonovou z University College London brali v potaz také další faktory, které mohou způsobovat depresi, jako je kouření nebo nedostatek fyzické aktivity.
Čokoládu během výzkumu snědla desetina účastníků. Z této desetiny pak 12 procent (148 lidí) konzumovalo hořkou čokoládu. Mezi konzumací bílé nebo mléčné čokolády a symptomy deprese výzkumníci nezjistili žádnou souvislost.
Zastali byste se na ulici oběti násilností? Podle studie se v devíti z deseti případů někdo takový najde
Mezinárodní tým psychologů prostudoval 219 reálných útoků zachycených kamerovým systémem v anglickém Lancesteru, nizozemském hlavním městě Amsterdamu a v jihoafrické metropoli Kapském Městě. Psychologové zjistili, že v devíti z deseti případů (91 %) útoku nebo agresivního chování se najde alespoň jeden kolemjdoucí, který se v určité chvíli zastane oběti, informoval server Daily Mail.
Konzumenti hořké čokolády méně náchylní k příznakům deprese
Ovšem u dobrovolníků, kteří více než dva dny konzumovali jakékoliv množství hořké čokolády, vědci zjistili o sedmdesát procent menší potenciál příznaků deprese. Největší jedlíci jakékoliv čokolády (horní čtvrtina respondentů co se konzumace čokolády týká) pak měli podle studie o 58 procent menší pravděpodobnost deprese oproti těm, kteří čokoládu nejedli vůbec.
Podle doktorky Jacksonové tak výsledky poskytují „určitý důkaz“, že konzumace čokolády, obzvláště hořké, může snižovat riziko příznaků deprese.
Potlačuje hořká čokoláda depresi, nebo deprese hořkou čokoládu?
Výzkumníci nicméně připustili, že nemohou dostatečně jistě prokázat, že čokoláda potlačuje depresi. Lidé totiž mohou konzumovat méně hořké čokolády (a čokolády obecně) rovněž právě z důvodu špatné nálady a deprese.
Jak uvedl profesor Anthony Cleare z King's College London, který se na studii nepodílel: „Hlavní problém studie je, že nám nedokáže říci, zda hořká čokoláda chrání před depresí, nebo zda deprese ovlivňuje konzumaci hořké čokolády,“ a dodal, že „víme, že deprese má značný vliv na celkovou chuť k jídlu a na druh potravin, po kterých v tu chvíli touží“.
Podle expertů je tak potřeba dalších a dlouhodobějších testů ohledně konzumace hořké čokolády.