ROZHOVOR: Inspektoři zadrželi mák s vysokým obsahem morfinových alkaloidů. Pomohl i RASFF

Rozhovor s Liborem Dupalem

Rozhovor s Liborem Dupalem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela šarži máku s nadlimitním množstvím morfinových alkaloidů. Mák obsahuje opiáty přirozeně, tohle množství ale překračovalo povolené limity. Morfin je mimořádně návykový opiát, ze kterého se vyrábí analgetika.

„SZPI zjistila vlastní kontrolou šarži máku ve skladu společnosti Diana Company. SZPI ji ještě předtím, než se tato šarže dostala ke spotřebitelům, zjistila, zakázala a dovozce ji odvezl zpět z České republiky,“ uvedl dnes pro televizi Prima mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři zároveň informaci zadali do unijního Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Ve verzi, která je dostupná všem spotřebitelům z Evropské unie, ale nejsou uvedeny detaily výrobku, a to ani fotografie etikety. Systém je totiž podle Libora Dupala ze Sdružení českých spotřebitelů prvotně určen pro dozorové orgány a Evropskou komisi. „Nám se to líbit nemusí, že tam tyto informace nejsou, ale je to realita,“ řekl Dupal.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž není důvod takové informace do systému vkládat. „Tyto informace jsou teprve ověřovány národními dozorovými orgány, aby se prokázalo, nebo naopak popřelo, že daná potravina byla uvedena na trh v daném členském státě,“ vysvětlil Kopřiva. A to je případ i třeba zmiňované šarže máku – ta se totiž na trh vůbec nedostala.

Systém funguje už od roku 1979, jeho elektronická verze určená pro spotřebitele byla spuštěna až v červnu 2014. Najdete ji tady.

Dokdy musí dozorové orgány zveřejnit výrobek? A jaké výhody a nevýhody systém má? Podívejte se na celý rozhovor s Liborem Dupalem ze Sdružení českých spotřebitelů.

Tagy: