Zvony a zažehnutý oheň jako připomínka obětí tragické střelby. Účast na pietě je obrovská

Setkání a pietní průvod nazvaný Přenesení světla, který je první akcí iniciativy Měsíc pro fakultu, 4. ledna 2024, Praha.

Bezpečnost na vysokých školách

Pietní průvod, který ve čtvrtek vyšel od pražského Karolina, sídla rektorátu Univerzity Karlovy, vytvořil lidský řetěz kolem budovy Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha, kde 21. prosince student zastřelil 14 lidí. Pietní akce se zúčastnily stovky lidí. Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková společně s děkankou filozofické fakulty Evou Lehečkovou na náměstí symbolicky zapálily oheň za oběti tragické střelby. Měl by hořet celý leden. Poté se rozezněly na 14 minut pražské zvony.

Oheň na náměstí Jana Palacha zapálily Králíčková a Lehečková ohněm z lucerny, kterou přinesly společně s průvodem od pietního místa před Karolinem na Ovocném trhu. Lidé se shromáždili u sídla rektorátu univerzity, okolo 14:00 vyrazili Celetnou ulicí směrem k budově fakulty. Průvod měl přenést světlo z tisíců svíček, které lidé zapalovali před budovou rektorátu, k budově fakulty. Po příchodu na náměstí vytvořili účastníci průvodu lidský řetěz, který symbolicky objal celou fakultu.

K TÉMATU:  Po střelbě na fakultě lidé darovali přes 70 milionů. Jsme zaskočeni, říká vedení univerzity

Děkanka FF UK Eva Lehečková při zahájení piety poděkovala studentským spolkům, které celou akci zorganizovaly. Akademický svět podle ní mnohdy vypadá jako svět sám pro sebe, který se řídí podle odlišných pravidel a prosincová událost dala univerzitě několik podstatných, kladných lekcí.

„Univerzita je jedním univerzitním společenstvím. Vedení univerzity, krizový štáb i další fakulty naší univerzity jsou tu pro nás. V této mimořádné chvíli s námi hledají konkrétní cesty, jak se můžeme vrátit ke svému akademickému životu a jak ho můžeme co nejdříve obnovit i v hlavní budově na náměstí Jana Palacha,“ řekla Lehečková.

Na pietní akci, kterou zorganizovali dobrovolníci z řad studentů FF UK, dohlíželi policisté. Vstup do budovy Karolina pokryly tisíce svíček, na místě jsou také květiny, plyšová zvířátka, fotografie či vzkazy pro oběti. Svíčky by měly být z místa sklizeny v pátek dopoledne, poté by z nich měla vzniknout trvalá připomínka tragédie na FF UK.

Střelba na pražské filozofické fakultě je nejtragičtějším podobným případem v historii České republiky. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří těžce. Střelbu pachatel ukončil sebevraždou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Panická tlačítka či detektory hluku, bezpečnostní rámy asi ne. Univerzita Karlova řeší ochranu

Tagy:
střelba oběti solidarita pieta univerzita Univerzita Karlova Praha rektorka průvod Milena Králíčková Filozofická fakulta Univerzity Karlovy filozofická fakulta děkanka Eva Lehečková