Po střelbě na fakultě lidé darovali přes 70 milionů. Jsme zaskočeni, říká vedení univerzity

Tisková konference vedení Univerzity Karlovy

Univerzita Karlova projednává bezpečnostní opatření

Vedení Univerzity Karlovy je zaskočené vlnou solidarity a sounáležitosti. Na středeční tiskové konferenci to řekla rektora univerzity Milena Králíčková. Podle ní bude potřebovat pomoc celá řada zaměstnanců a studentů školy. Zároveň se také ustanovila pracovní skupina, která se bude věnovat prevenci a ochraně zdraví měkkých cílů. Vedení také uvedlo, že při zásahu byla zničena více než stovka dveří. Jejich oprava bude stát miliony.

Tisková konference se věnovala aktuálnímu stavu a dalších postupů v souvislosti s tragickou událostí na filozofické fakultě 21. prosince 2023. Rektorka Králíčková poděkovala všem, kteří nabídli pomoc s překonáním útoku osamělého střelce. „Podpory si velmi vážíme. Také chci poděkovat všem, kteří aktivně pomáhají,“ řekla rektorka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Větší vakcinace by lékařům pomohla, vyzývá Kubek. Odborníci se ale přou o roli protilátek

V nadačním fondu univerzity se nyní nachází okolo 73 milionů korun. Jedná se o finanční prostředky, které ze solidarity poslali lidé po střelbě na filozofické fakultě. Sbírku okamžitě po tragické střelbě spustila také dárcovská platforma Znesnáze21, na kterou dosud lidé zaslali takřka sedm milionů korun. Dohromady tak na pomoc obětem přišlo zhruba 80 milionů.

„Velmi dobře si uvědomuji, že naši zaměstnanci a studenti jsou velmi zasaženi. Nejsme ale zlomeni. Do dalšího akademického roku půjdeme s hlavou vztyčenou,“ dodala Králíčková.

Rektorka dodala, že po jednání na ministerstvu školství vznikne pracovní skupina, která se bude věnovat oblasti prevence a ochraně měkkých cílů. Složená bude z policistů a také pracovníků ministerstva vnitra.

Děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková uvedla, že letní semestr začne podle původního harmonogramu 19. února. Učit by se mělo ve všech budovách, včetně učeben na náměstí Jana Palacha, kde ke střelbě došlo.

Zničeno bylo přes sto dveří

Podle Lehečkové bude univerzita muset na opravy budovy vynaložit miliony korun. Při incidentu na fakultě bylo například zničeno 130 dveří. Další škody ještě vyčísleny nejsou. Opravy vyžadují speciální přístup, budova je totiž stará a má památkovou hodnotu.

„Byl spuštěn proces přípravy zadávání oprav nutných a na to navážou práce na otevření budovy,“ řekla Lehečková. Přesný harmonogram zatím fakulta nemá. Přímo v budově se zatím zajišťují jen kritické agendy vybraných oddělení děkanátu, jedná se například o činnost správy budovy.

V den tragické události byl podle Lehečkové na fakultě běžný provoz, vyučovalo se, zároveň se připravovaly různé předvánoční akce. V budově se v tu chvíli pohybovaly vyšší stovky lidí.

Tagy:
Jan Palach univerzita nadační fond Univerzita Karlova nadace Milena Králíčková střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy