Zvrat v korupční kauze německého poslance Bystroně: Dostával „balíčky“. Přiblížil i obsah

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že nepřijímal žádné peníze. V pátek o tom informoval magazín Der Spiegel. Časopis rovněž uvedl, že Bystroň na otázku magazínu přijímání balíčků přímo nepopřel, celou kauzu pak označil za kampaň proti němu.

Podle informací Deníku N, týdeníku Die Zeit a veřejnoprávní stanice ARD vyslechli členové poslanecké komise pro kontrolu české Bezpečnostní informační služby (BIS) audionahrávky, které se vztahují k Bystroňově kauze. Na jedné z nich podle těchto médií Bystroň údajně přebírá 20 tisíc eur (přes půl milionu korun) od propagandisty Arťoma Marčevského, kterého spolu s proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem Česko rovněž zařadilo v březnu na národní sankční seznam.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová drsně ke Konečné: Nechovejte se jako tupá kráva. Europoslankyně jí útok vrátila

Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, které Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory. Medvedčuk podle českého sankčního seznamu toto médium skrytě financoval.

Bystroň okolnosti kauzy dvakrát osobně vysvětloval spolupředsedům AfD Tinu Chrupallovi a Alici Weidelové, naposledy na začátku tohoto týdne. Vedení AfD v pondělí podle magazínu Der Spiegel řekl, že žádné peníze nebral, dostával však menší balíčky. Co bylo jejich obsahem, Der Spiegel neví.

Bystroň na dotaz magazínu přebírání balíčků nepopřel, zároveň ale vše označil za kampaň, kterou média typu Der Spiegel budou udržovat až do červnových voleb do Evropského parlamentu. V nich je Bystroň na druhém místě kandidátky AfD, což mu prakticky zaručuje zvolení do europarlamentu.

Bystroň podle německého magazínu očekává, že zvukové i videonahrávky k jeho kauze se brzy dostanou na veřejnost, protože je prý už má řada lidí. „Bystroň poprvé potvrdil, že věří, že by tajně natáčen a odposloucháván, dodal magazín.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Feri půjde za znásilnění na tři roky do vězení

Tagy: