10 pokojových rostlin, které milují rozpálené okenní parapety

Máte okna na té straně, kde vám slunce přímo praží do oken? Pěstování pokojových rostlin v takových podmínkách nemusí být jednoduché. Řada lidí se dokonce zeleného parapetu po několika nezdarech nakonec vzdá. Není to však nutné, když víte, jaké rostliny na takovém okně pěstovat. Ano, jsou i rostliny, které právě takové podmínky k životu požadují a výheň na okenním parapetu doslova milují. A pokud je neznáte, u nás se dozvíte, jaké to jsou.

Tou nejlepší rostlinou pro rozžhavené parapety je Aloe Vera

Aloe Vera je naprosto jedinečnou rostlinou, která má neuvěřitelné léčivé účinky. Její míza poskytuje okamžitou úlevu při drobných poraněních, popáleninách a štípancích. Také je to i jedna z nejlepších čističek vzduchu. No a kromě toho jde rovněž o ideální rostlinu pro pěstování na prosluněných parapetech. Potřebuje totiž co nejvíce světla. Je jí proto nejlépe na jižním nebo západním okně. Díky své odolnosti vůči suchu, je skvělou rostlinou i pro naprosté začátečníky a zapomnětlivé majitele. Snadno se rozmnožuje.

Kalanchoe miluje teplo

Další takovou rostlinou, která si potrpí na dostatek slunce, je kalanchoe. Čím více světla rostlina dostane, tím lépe bude vypadat. I ona by měla být umístěna v zimě na jižním okně a v létě na východním okně. Nejlépe se tomuto hustě listnatému sukulentu daří tam, kde není vystaven průvanu. Mezi zálivkami by se substrát měl nechat zaschnout.

Tlustice vejčitá vás za dostatek světla možná odmění i květy

Tlustice vejčitá, Crassula ovata nebo také Jade plant, patří k oblíbeným pokojovým rostlinám. Pokud jí poskytnete dostatečné množství slunečního svitu a vody, dokáže se krásně rozrůst a může vám dokonce i začít kvést. I ona je relativně snadnou rostlinou na údržbu. Vyžaduje minimálně čtyři hodiny slunečního světla. Daří se jí proto nejlépe na jižním okně. Ačkoli je tlustice macatá a odolná proti suchu, není to kaktus.

Kroton má s klíšťaty podobný jen tvar listů

Pokud hledáte nějakou barevně zajímavou rostlinu pro své okno, podívejte se po krotonu. Je to skutečně velmi zajímavě zbarvená rostlina, která působí dost exoticky. Má silné kožovité listy, ve tvaru klíštěte (po němž se také jmenuje, protože kroton je řecky klíště), které hýří žlutou, růžovou, fialovou, oranžovou a šarlatovou barvou. Jak stárnou, mohou se některé odrůdy dopracovat až do černého odstínu. Aby byly její listy pestře barevné, potřebuje co nejvíce přímého světla. Příliš málo světla vede k tomu, že jsou její listy matné, nepříliš vybarvené a často i opadávají. Má rád vysokou vlhkost, a proto je vhodné ho kropit rozprašovačem.

V prosluněném okně si lebedí i bazalka

Ano, je tomu skutečně tak. Bazalka, jedna z nejoblíbenějších doma pěstovaných bylinek totiž miluje vyhřátá prosluněná místa. Nejlépe se jí daří tam, kde je alespoň 6 hodin přímého slunečního tepla a teplota mezi 22-29 °C. V zimě pak potřebují být mimo dosah průvanu a často otevřených oken.

Bokarnea tlustokmená nebo také sloní noha miluje jižní stranu

Bokarnea vás zaujme již od prvního pohledu. Díky jejímu atypickému kmenu se jí také říká sloní noha. I když je to palma, pěstuje se spíše jako sukulent, protože je spíše členem rodiny agáve. Její zavalitý kmen ve tvaru žárovky dokáže rostlině uchovat vodu i na několik týdnů. Dejte si proto pozor na přílišné zalévání, to by mohlo způsobit žloutnutí a opad listů. A protože roste pomalu, budete ji muset přesadit pouze jednou za rok nebo možná co dva roky. Dařit se jí bude na oknech situovaných na jih.

Pokojový jasan nebo také Radermachera čínská

Pokojový jasan je svým způsobem nováčkem mezi pokojovými rostlinami, protože k tomuto pěstování byl uzpůsoben teprve v osmdesátých letech minulého století v jižní Číně a na Tchaj-wanu. K svému životu potřebuje spoustu jasného, ale nepřímého slunečního světla. Když ho má málo, může se vytáhnout a vypadat napjatě.

Tropický ibišek patří již k tradičním pokojovým rostlinám

Tropický ibišek je známý pro své krásné velké květy. Aby se ibiškům u vás dařilo, potřebují k svému životu intenzivní světlo. Nejlépe se jim proto daří na prosluněných parapetech. Kromě toho pak potřebují i pravidelné zavlažování, ale dejte si pozor, abyste je příliš nepřemokřili.

Avokádo si můžete vypěstovat z pecky

Avokádo v posledních letech u nás zažívá ohromný rozmach, a to nejen v kuchyni, ale i na okenních parapetech, kde se objevuje jako pokojová rostlina. Avokádo miluje přímé sluneční světlo. Pokud máte na okně i dostatek místa, bude naprosto spokojené a bude se mu u vás ohromně dařit.

Haworthii jen tak něco nezabije

Haworthií existuje spousta druhů. Všeobecně jde o jeden z nejoblíbenějších a nejčastěji pěstovaných sukulentů. Velmi se podobá Aloe Vera. Stejně jako ona má mimochodem i silné, tmavě zelené listy a po stranách má bílé pruhy tubulovitých bradavic. Velmi snadno se množí, když kolem základny vyskočí odnože. Ty pak stačí jen vytáhnout nahoru, nechat je pár dní zatvrdnout a zasadit do nové nádoby. Je to ideální pokojová rostlina pro naprosté začátečníky, protože má neskutečnou výdrž a hned tak něco ji nezabije.

Tagy: