Nejedlová: Kvůli politikům jako vy řešíme klima. Vrecionová vysvětlila teorii o třech nohách

Lídryně kandidátky do Evropského parlamentu (za Zelené) a europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová

360° (117)

Do situace, kdy musíme urgentně řešit klimatickou změnu, jsme se dostali kvůli politikům, jako jste vy, vyčetla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS lídryně kandidátky Johanna Nejedlová (nestranice za Zelené) europoslankyni za ODS a kandidátce do Evropského parlamentu Veronice Vrecionové (SPOLU). Ta na to reagovala teorií o třech nohách Green Dealu.

Podle političky Johanny Nejedlové je třeba urgentně řešit klimatickou změnu. „Do této situace jsme se dostali kvůli politikům, kteří problém dlouhodobě ignorovali, popírali a odmítali řešit,“ vyčetla Vrecionové v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Vrecionová vzápětí vyrukovala s teorií tří noh. „Green Deal musí mít alespoň tři nohy, aby se nezbortil. Ochrana životního prostředí vám musí ekonomicky vycházet, aby byli lidé schopni se s tím poprat,“ řekla. Podle europoslankyně totiž jinak společnost nesmírně zchudne a jako první „hodí z okna“ ochranu životního prostředí, protože se s ní nebude schopná poprat.

Potřebu upravit znění Green Dealu vidí také europoslanec a kandidát do Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti): „Jeho momentální nastavení skutečně potřebuje poměrně významnou opravu,“ řekl v pořadu 360°. Jako příklad uvedl analogický příliv investic, k jakým dochází ve Spojených státech či v Číně. S Piráty již předložili návrh, jak toho dosáhnout. „Pilířem je podobný systém daňových úlev, který jejich ekonomiku startuje k modernizaci,“ doplnil Peksa.

Podle kandidáta do Evropského parlamentu Karla Diviše (nezávislý za Svobodné) na tom ovšem není planeta tak špatně. „Green Deal počká, měli bychom například prodloužit uhlí v České republice, abychom měli levnou energii, nemuseli dotovat automobilky a průmysl,“ popsal na CNN Prima NEWS Diviš.

Jeho tvrzení se chytila Nejedlová, podle které byl jeho výrok přesnou ukázkou smýšlení politika, který nerozumí dnešní době. „Nezbytně potřebujeme zelenou transformaci. Pokud budeme pokračovat tak, jak říkáte vy, ujede nám vlak,“ řekla. Doplnila, že by nás v takovém případě mohl převálcovat zahraniční byznys, protože české firmy nebudou schopné zaměstnávat lidi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plošné sociální inženýrství, kritizuje lidovce Pilný. Stavme raději školky, dodal Pilip

Tagy:
Evropský parlament Česká pirátská strana Mikuláš Peksa USA volby do Evropského parlamentu Karel Diviš Johanna Nejedlová Zelená dohoda pro Evropu podnebí Veronika Vrecionová