Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Evropský parlament

Piráti chtějí změnit Green Deal

Jedním z témat nadcházejících voleb do Evropského parlamentu bude Green Deal. Podle takzvané Zelené dohody by měla být Evropa v roce 2050 klimaticky neutrální. Počítá se například s často kritizovaným zákazem spalovacích motorů. Politici, kteří v Česku kandidují v eurovolbách, chtějí Green Deal změnit. Každý ale jiným způsobem.

Zelené šílenství, anebo nutné řešení, jak ulevit planetě? Názory na Green Deal a návrhy, co s ním udělat dál, se liší. „Green Deal nezrušíme. Do toho všichni investovali už nesmírně mnoho. Ale chceme jej korigovat,“ uvedl europoslanec za ODS Alexandr Vondra (Spolu). „Musí být jasná podpora firem a ekonomiky, aby transformaci zvládli,“ podotkl europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer (Spolu).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spor Pirátů se STAN o eurokomisaře? Jako hádka mravence se slonem, míní komentátor

Piráti se inspirovali ve Spojených státech a čistější průmysl chtějí podpořit mimo jiné předvídatelnými daňovými úlevami. „Chceme umožnit, aby pomocí Evropské investiční banky bylo možné investovat do ekonomické transformace a současně si tím spořit na důchod,“ sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) pro CNN Prima NEWS. Pomoct by měly i dotace pro domácnosti, a ne pro velké podniky.

Pirátský přístup ostře kritizuje jednička na kandidátce ANO do europarlamentu Klára Dostálová. „Zákaz spalovacích motorů, snížení emisních povolenek do průmyslu, emisní povolenky na budovy. Přijde mi opravdu paradoxní, že Piráti ve všech bodech, které jsem zmínila, vždycky hlasovali pro,“ uvedla.

Změny v Green Dealu připouští i vládní hnutí STAN. „Chceme, aby Evropa byla citlivější k jeho dopadům na běžný život lidí a aby se navýšily investice do nejohroženějších regionů,“ řekla lídryně kandidátky do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN).

Část politiků ale připouští, že prostor pro změny Green Dealu v některých oblastech, například v ochraně klimatu, není úplně velký.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rakušan doufal, že si lidé o migračním paktu nic nezjistí, tvrdí Gregor ze Svobodných

Tagy: