A to i díky vám: Příběhy psů z Gruzie, kteří žijí lepší život

Dobrovolnice Mariam věnuje každou svou volnou minutu pomoci toulavým psům v Gruzii. Tam je milovníků zvířat postřídmu a proto se jí snaží pomáhat i české milovnice psů. Pamatujete si na sbírku pro gruzínské psy? Díky vám se tehdy částka podařila vybrat a peníze putovaly na kastraci toulavých fen. Přinášíme vám tedy krátký náhled do tamní situace, šťastné příběhy tamních pejsků i možnost udělat ještě jednou dobrý skutek.

V Gruzii žijí na ulici statisíce psů a koček. Podle monitoringu z roku 2015 v gruzínském hlavním městě Tbilisi bylo spočítáno 240 zvířat bez domova na kilometr čtvereční, tedy v polohustě osídleném městě o rozloze 178 kilometrů čtverečních se nachází 43 000 toulavých psů. Podle těchto statistik je v zemi nejméně 500 000 zvířat bez domova. Gruzie je zemí, kde žije asi 3,5 milionu lidí, z toho se jako o milovnících zvířat dá mluvit asi o 1 % lidí (ti, kteří podporují místní zvířata). Mimo velká města, v regionech, je počet milovníků a ochránců zvířat ještě menší. Bohužel v Gruzii je jen několik útulků.

Situace v Gruzii je hrozná a není regulována žádným úřadem. V důsledku toho jsou psi a kočky často opuštěni, což přispívá k nárůstu počtu toulavých zvířat v zemi.

Existují různé důvody, proč lidé opouštějí svá zvířata. Jedná se většinou o situaci, kdy mají štěňata, nemoci nebo když dojdou peníze na potravu.

„Dobrovolníci a aktivisté za práva zvířat v celé Gruzii bojují za blaho domácích mazlíčků, což je v Gruzii obrovská sociální výzva,“ říká Mariam Shekiladze, dobrovolná záchranářka zvířat z Gruzie. Pracuje jako referent pro environmentální vzdělávání ve společnosti Sabuko – Birdlife Georgia a dokončuje magisterské studium v ​​oboru Envritonemental Management and Policy. Veškerý volný čas Mariam věnuje záchraně toulavých zvířat.

„V Zugdidi však existují lidé, kteří se ze všech sil snaží pomoci zvířatům v nouzi – malé dobrovolnické skupiny, které každý den dostávají zprávy o zraněných zvířatech, která potřebují naléhavou pomoc. I přes nedostatek prostředků se snažíme pomoci co největšímu počtu tuláků. Od roku 2018 jsem zprostředkovala řadu adopcí jak v Gruzii, tak v zámoří. Nejčastějšími destinacemi jsou Nizozemsko, Německo, Lotyšsko, Estonsko, Švédsko, Kanada, Polsko a USA.“

Největší problém je samozřejmě nekontrolovatelné množení. „Rozsáhlá sterilizace je jedním z nejdůležitějších opatření ke snížení toulavé populace. Často platím, zařizuji a asistuji při sterilizacích v Zugdidi u veterináře, kterého znám. Jsem také v kontaktu s Mayhew International, která působí v Tbilisi a nabízí mi bezplatná sterilizační místa, kdykoli jsou k dispozici – často vykastrujeme kolem 4–8 zvířat měsíčně.“

„Bez rodiny, přátel a pak především dobrovolnic Nony a Salome by takto pomáhat nešlo,” popisuje Mariam. Jednou z nejvýznamnějších pomocí, které se Mariam dostalo, byla ta od Simony Sterlyové, která ve své zemi sbírala peníze na pomoc toulavým zvířatům v Gruzii. Tou zemí bylo Česko a s touto sbírkou jste pomáhali, díky našemu článku, i vy.

Podařilo se sterilizovat 30 fen, čímž se zachránily stovky nechtěných štěňat, která by bojovala na ulici. Mariam děkuje každému, kdo přispěl a komu situace není lhostejná, a jelikož se blíží Vánoce, čas dobrých skutků, vytvořila Simona další sbírku a oslovila nás, zda bychom ji nezveřejnili. Abychom vás inspirovali, přikládáme pár šťastných příběhů záchrany gruzínských pejsků, kteří našli domovy v zahraničí.

Mateo – adoptovaný do Nizozemska

Mateo byl nalezen sražený autem na ulici, kde strávil asi týden po nehodě, než se ho podařilo zachránit. Jeden z gruzínských dobrovolníků (Rena), požádal Mariam o pomoc. Byl poslán do Zugdidi na urgentní operaci, protože měl infikovanou nohu a byl v hrozném stavu. Po nezbytných ošetřeních byl téměř rok v dočasné péči v naději, že najde majitele. „Přesto se nikdo neobjevil, dokud se Kirsten Lathaures, moje největší podporovatelka a dobrá kamarádka, která se mi snažila pomoci najít Mateovi domov, nerozhodla ho sama adoptovat! Mateo je tedy nejšťastnější chlapec, který žije svůj nejlepší život v Nizozemsku,“ popisuje Mariam.

Ziggy a Belka – adoptováni do Švédska

Ziggy byl nalezen s masivní infikovanou ranou na přední noze, která byla zlomená, a trvalo více než šest měsíců, než se zahojila.

Belka strávila šest let na ulici v Zugdidi, bydlela před mým domem poté, co ji majitel vykopl z domu, když porodila štěňata. Ta se Mariam podařilo přemístit do nových domovů, Belku poté sterilizovat a začala ji krmit.

Ziggy a Belka měli jako obvykle „nulové šance na adopci“. Ziggy má zlomenou jednu nohu a nemůže ji správně používat a Belka je starší pes, žijící šest let na ulici. Ale staly se zázraky. Kamarádka Mariam – Maria Petterson, největší podporovatelka toulavých psů v Gruzii – adoptovala oba společně do Švédska. „Marii znám z útulku v Gruzii, kde jsme obě společně dobrovolně pracovaly,“ dodává.

Brillo

Nalezen v Zugdidi v bídném stavu a po nezbytných ošetřeních se stal nejkrásnějším psem v ulicích Zugdidi. Přesto se bohužel kvůli jeho velikosti někomu nelíbil a postřelili ho. Jeho tělo bylo plné kulek, ale přežil. „Nyní žije v Zugdidi s mými rodiči. Je to ten nejmilejší pes s fantastickým charakterem a všichni ho v mé rodině milují,“ říká Mariam.

Odkaz na sbírku, děkujeme.

Tagy: