ABBA prolomila mlčení a vzdala hold svému zesnulému kytaristovi. Usměvavý génius, truchlí

Švédská skupina ABBA vzdala hold svému dlouholetému kytaristovi Lasse Wellanderovi, který minulý týden ve věku 70 let podlehl rakovině. V pondělí ABBA vydala srdceryvné prohlášení, v němž vyjádřila lítost nad jeho ztrátou.

V pondělním prohlášení skupina ABBA uvedla, že Lasse Wellander byl drahý přítel, zábavný chlapík a vynikající kytarista, který všem bude hluboce chybět. „Význam jeho tvůrčího přínosu v nahrávacím studiu byl obrovský. Na pódiu odváděl s kytarou tvrdou práci,“ naspala ABBA v příspěvku na Instagramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela legenda hudebního průmyslu. Vizionář a člen síně slávy objevil Madonnu i Talking Heads

„Truchlíme nad jeho tragickou a předčasnou smrtí a vzpomínáme na laskavá slova, smysl pro humor, usměvavou tvář a hudební genialitu muže, který hrál v příběhu kapely tak důležitou roli. Bude nám chybět a nikdy na něj nezapomeneme,“ sdělili Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog a Anni-Frid Lyngstad, další členové kapely. Informoval o tom britský web Daily Mail. „Celý svět pocítí jeho nepřítomnost. Upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům,“ uvedla v komentářích švédská ambasáda v Brazílii. „Odpočívej v pokoji,“ dodala v portugalštině.

Populární kytarista zemřel v pátek. „S nepopsatelným zármutkem musíme oznámit, že náš milovaný Lasse zemřel obklopen svými nejbližšími,“ uvedla jeho rodina s tím, že podlehl rakovině. „Máme tě moc rádi a moc nám chybíš,“ dodali pozůstalí.

Lasse Wellander se narodil 18. června 1952 a na kytaru začal hrát už jako dítě, když působil v kapelách v okolí svého bydliště ve švédském městě Nora. S kapelou ABBA začal nahrávat v říjnu 1974 a podílel se například na hitech jako Intermezzo No. 1 a Crazy World.

V letech 1975, 1977, 1979 a 1980 absolvoval turné a vystupoval před vyprodanými sály. Když se ABBA v roce 1982 poprvé rozpadla, pokračoval ve spolupráci s dalšími švédskými umělci. V roce 2008 byl pak přizván ke spolupráci na soundtracku k filmu Mamma Mia!, v němž si zahrály například Meryl Streepová a Amanda Seyfriedová. V roce 2021 se podílel na tvorbě posledního alba skupiny ABBA Voyage.

Tagy:
hudba Instagram hudební skupina Daily Mail ABBA Meryl Streepová Björn Ulvaeus Benny Andersson Amanda Seyfriedová Anni-Frid Lyngstadová Lasse Wellander Agnetha Fältskog Talking Heads